Atkal ķeras pie valsts uzņēmumu padomju atjaunošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisijā otrdien trešajam lasījumam tika gatavots likums par publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldību likumā. Viens no būtiskākajiem jautājumiem likumā ir par savulaik pretrunīgu vērtējumu guvušo valsts un pašvaldības uzņēmumu padomju atjaunošanu. 

Visticamāk, padomes valsts uzņēmumos atgriezīsies, jo, kā norāda Tautsaimniecības komisijas deputāte Zanda Kalniņa - Lukaševica, to atjaunošana ir nepieciešama, lai Latvija varētu kļūt par OECD dalībvalsti.  

Viņa komisijas sēdē atgādināja, ka pirms otrā lasījuma bija garas diskusijas, taču uzņēmumu  padomes ir svarīgas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kas to uzsver kā galveno prasību un kritēriju dalībai OECD. Tāpēc viņa aicināja neatbalstīt priekšlikumu par padomju izslēgšanu no likuma.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības komisijā iestrēdzis Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojekts, jo deputāti nespēja vienoties, vai valsts uzņēmumos jāatjauno padomes. Viens no iemesliem - vēlētāji šādu soli varētu nesaprast. 

Galvenās deputātu bažas saistītas ar sagaidāmo sabiedrības nosodījumu, jo pieredze liecina, ka kapitālsabiedrību padomes kalpo par politisko partiju barotnēm. Taču to atjaunošana mazinātu korupcijas riskus un uzņēmumu darbu padarītu caurspīdīgāku.

Tikmēr pēc OECD ekspertu domām tieši valsts uzņēmumu pārvaldīšana ir Latvijas lielākais klupšanas akmens ceļā uz dalību šajā organizācijā.

Likumā bija arī plānots ieviest valsts uzņēmumu pārvaldītāju atlases principus, lai padomes atkal nekļūtu par politisko ielikteņu silēm.

Iepriekš gan deputāti bija apņēmības pilni pieņemt valsts kapitāldaļu pārvaldības likumu vēl šīs Saeimas laikā, taču tas nenotika.

Bet, piemēram, LTV priekšvēlēšanu debatēs vairākums Zemgales apgabala līderu atbalstīja valsts uzņēmumu padomju atjaunošanu. Pret šo ieceri bija tikai divi kandidāti – Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis un „No sirds Latvijai” (NSL) pārstāvis Aivars Meija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti