Atkal diskutēs par sociālā nodokļa daļas novirzīšanu veselības aprūpei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai gan iepriekš koalīcija atteicās no ieceres nodokļu reformas ietvaros novirzīt oteiktu daļu no sociālajām iemaksām veselības aprūpei un premjers šī priekšlikuma iekļaušanu reformas pamatnostādnēs nosauca par kļūdu, tagad Finanšu ministrija atkal piedāvās apsvērt šo iespēju.

Noteikt finansējuma avotu veselības jomai pieprasīja koalīcijas partija “Vienotība”, pretējā gadījumā tā nebūtu gatava atbalstīt nodokļu reformu. Valdība otrdien tomēr panāca vienošanos, ka reformu īstenos, bet veselības aprūpei meklēs naudu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola intervijā LTV “Rīt panorāmai” atzina, ka veselības aprūpei būs jāmeklē pastāvīgs lielāka finansējuma avots un daļa no sociālajām iemaksām ir iespēja, ko ministrija atkal piedāvās apspriest.

“Priecāsimies, ja koalīcijas partneriem būs vēl idejas”, jo ne jau Finanšu ministrija viena pati noteiks finansējumu veselības aprūpei, jābūt konsensam un nepopulārie lēmumi būs jāpieņem, sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka Eiropas Komisijas atļauja palielināt budžeta deficītu veselības aprūpes reformēšanai jau nodrošinās nozarei lielāku finansējumu 110 miljonus eiro šogad, un 146 miljonus eiro nākamgad.

Turklāt pašreizējās aplēses liecina, ka, pateicoties tautsaimniecības izaugsmei, 2019.gadā budžetā būs papildu ieņēmumi 140 miljonu apmērā, bet 2020.gadā - 240 miljonu apmērā, un Finanšu ministrijas ieskatā šo naudu varētu novirzīt veselības aprūpei, bet par to būs jāvienojas koalīcijai, sacīja Reizniece-Ozola.

Ministre gan atzina, ka galvenais jautājums ir, kā nodrošināt pastāvīgu finansējumu veselības aprūpei.  

Viņa pauda, ka novirzīt veselības aprūpei daļu no sociālā nodokļa būtu prātīgi, jo tas būtu ne tikai ieguvums nozarei, bet arī papildu motivācija cilvēkiem maksāt nodokļus.

Veselības ministrijai gan būtu jānosaka, kā to izdarīt labāk, lai pakalpojumus varētu saņemt visi, tomēr tiem, kas maksā nodokļus vairāk un godīgi, pakalpojumi būtu labāki, pauda finanšu ministre.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem.

Tikmēr,  lai nodrošinātu pacientiem efektīvu, savlaicīgu un pieejamu veselības aprūpi, jau nākamgad Veselības ministrija sāks reformas - gaidāmas pārmaiņas slimnīcu darbā, veidojot reģionālo slimnīcu un atbalsta slimnīcu apvienības, iecerēts ieviest ģimenes ārstu kopprakses un vienotas elektroniskas pacientu rindas pie speciālistiem. Taču veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un Zemnieku savienības izvirzītā) jau atzina, ka daudzas no Veselības ministrijas piedāvātajām veselības aprūpes reformām bez papildu finansējuma nevarēs realizēt.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti