Panorāma

Trīs jūru iniciatīvas samits izmaksās 1,5 miljonus eiro

Panorāma

Latvijā pirmajā vizītē ierodas Igaunijas prezidents

Atjaunos daļu atbalsta rīku uzņēmumiem

Atjaunos daļu atbalsta rīku Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ārkārtējās situācijas dēļ valdība atjaunos vairākus atbalsta mehānismus uzņēmējiem. Skartās nozares varēs saņemt grantus par apgrozījuma kritumu un subsīdijas darba algām. Diskusijas gan turpinās par kritērijiem, kurām nozarēm tas pienāktos. Dīkstāves pabalstus pagaidām nav plānots atjaunot.

Covid-19 ierobežojumi gandrīz visus pakalpojumus ļauj saņemt tikai vakcinētajiem, bet dažas nozares, piemēram, atrakcijas iekštelpās – aizvērtas pilnībā. Līdz ar to finanšu ministra Jāņa Reira ("Jaunā Vienotība") vadītajā darba grupā panākta vienošanās par vairākiem atbalsta rīkiem uzņēmējiem.

Plānots atjaunot apgrozāmo līdzekļu granta programmu, subsīdijas darbavietām un pagarināt nodokļu samaksas termiņus tiem, kam ir aizliegts strādāt. Vēl plānots, ka pret Covid-19 vakcinētajiem darbiniekiem slimības lapas no pirmās dienas apmaksās valsts, ja darbinieks būs inficējies ar Covid-19. Par konkrētiem kritērijiem, kas pabalstiem varēs kvalificēties, diskusijas turpināsies rīt.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) informēja: "Tirdzniecības centri visu šo nedēļu būtībā ir tukši, un ienāk ziņas, ka apgrozījums ir 20%-30% robežās no apgrozījuma pirms šo lēmumu pieņemšanas. Mēs paredzam, ka problēmas būs, un šajos apstākļos ir nepieciešams atbalsts ne tikai tām nozarēm, kas ir aizvērtas, bet arī plašākam lokam. "

Ministrs uzsvēra, ka par kritērijiem jāvienojas ātri, jo grantu programmas gadījumā jāsaņem saskaņojums no Eiropas Komisijas, kas var aizņemt mēnesi.

Apgrozāmo līdzekļu grantus par svarīgāko atbalsta rīku sauc Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), jo tie ļauj uzņēmējam pašam izlemt, kuras vajadzības par pabalstu segt. Konfederācija arī norādīja, ka vismaz dažos gadījumos būtu jāatjauno arī dīkstāves pabalsti.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone teica: "Tām nozarēm, kuras ir spiestas pārtraukt savu darbību uz šo laiku, tās ir iekštelpu atrakcijas, akvaparki, noteikti tiem tomēr būtu iespējams jāpalīdz tieši ar dīkstāves atbalstu. Bet katrā gadījumā šodien bija tikai tāda sākuma saruna. Rītdien turpinām."

Ekonomikas ministrijas piedāvātā atbalsta pakotne, no kuras gan pagaidām darba grupā atbalsts ir tikai daļai, izmaksātu 60 miljonus eiro mēnesī. Reirs uzsvēra, ka atbalsta pasākumiem jābūt tādiem, kas veicinātu vakcināciju.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Vienlaikus noteikti ierobežojumi ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri. Tostarp uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem pienākumu potēties pret Covid-19. Noteikti arī ierobežojumi tirdzniecībā, pakalpojumos, ēdināšanā, kā arī kultūras jomā.

Skolas var turpināt darbu klātienē, visiem bērniem valkājot maskas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti