Dienas ziņas

Kad mazdārziņu ceļš kļūst par tranzītielu

Dienas ziņas

Sāk darbinieku atlasi Liepājas koncertzālei

Radioteleskopa remonts veicina uzņēmējdarbību

Atjaunojot Irbenes radioteleskopu, pie darba tiek vairāki vietējie uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra Irbenes kompleksā jebkādos laika apstākļos 24 stundas diennaktī notiek Ziemeļeiropas lielākā radioteleskopa atjaunošanas darbi. Projekts devis darbu vairākiem vietējiem uzņēmumiem, kas nodarbināti metināšanā, detaļu izgatavošanā un celtniecībā.  Piemēram, pasūtījumu saņēmis arī kāds pavisam neliels, nesen vēl biznesa inkubatora uzņēmums.

Pašlaik rit Irbenes radioastronomijas centra atjaunošanas darbi: novembrī tika demontēta radioteleskopa antena, decembrī sākās metināšanas darbi. Lai veiktu renovācijas darbus, tika uzbūvēta speciāla telts, kurā remontdarbus var veikt arī ziemā.

„Šie remontdarbi šobrīd notiek valsts nozīmes pētniecības centra projekta ietvaros IKT jomā. Un mēs esam priecīgi, ka šobrīd ļoti aktīvi notiek darbi un izskatās, ka objektu pabeigsim laikā,” saka Ventspils Augstskolas rektore Gita Rēvalde.

Metināšana Irbenē turpināsies līdz jūlijam. Uzņēmumi „Ostas celtnieks” un „Ventspils metināšanas rūpnīca” strādā divās maiņās: dienā un naktī, darbi neapstājas septiņas dienas nedēļā. „Iepriekš tas vienkārši stāvēja statiski, nekustīgi, patiesībā, bija sarūsējis, to nevarēja vairs  nekur pārvietot. Šobrīd mums būs iespēja trīs asīs to pārvietot, kas ļauj mums daudz plašākas pētnieciskās iespējas nodrošināt,” stāsta projekta koordinatore Jana Bierka.

No vērienīgā projekta ieguvēji ir arī vietējie uzņēmēji. Pjotrs Homjaks ir uzņēmējs, kurš,  strādādams Īrijā, bija iekrājis nelielu naudas summu. Dažu gadu laikā tā Latvijā pārauga nopietnā ražošanā. Uzņēmums „Parkit” spēj izgatavot ļoti precīzas detaļas uz nopietnām iekārtām. Pjotrs atzīst, ka Ventspilī bizness izdevies, pateicoties tam, ka viņš pasūtījumus saņem  no blakus esošās „Ventspils metināšanas rūpnīcas” un nu arī no Irbenes radioteleskopa remonta.

Viens no Irbenes radioteleskopa remonta uzdevumiem ir uzlabot sistēmas precizitāti. Tādējādi pēc remonta beigām zinātniski pētnieciskais centrs plāno piedalīties pasūtījumu konkursos pasaules kosmosa zinātnē un biznesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti