Dienas ziņas

Mazina plūdu riskus Nīcas novadā

Dienas ziņas

Tēlniekam Vilnim Titānam 75

Atgriežas Ludzā un izveido uzņēmumus

Atgriežas Ludzā un veido biznesu arī picērijas «Astotais rajons» saimnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai apzinātu uzņēmumu attīstību, gan arī galvenos nozares problēmjautājumus, Ludzas novada uzņēmējdarbības koordinators dodas vizītēs pie vietējiem uzņēmējiem. Šajā reizē apmeklēti tieši tie uzņēmumi, kas izveidoti pirms dažiem gadiem, iedzīvotājiem atgriežoties dzimtajā novadā no galvaspilsētas. Uzņēmēji uzsver, lai atgrieztos – nepietiek tikai ar papildu finansējumu, ir svarīga pašu motivācija un vēlme strādāt.

Kopā ar uzņēmējdarbības koordinatoru Latgales reģionālā televīzija devās pie uzņēmējiem, kas jau pirms vairākiem gadiem atgriezušies uz Ludzas novadu no Rīgas un tagad veiksmīgi attīstīta uzņēmumus.

Vieni no viņiem ir uzņēmuma “Vaduguns” veidotāji Jurijs un Olga Baumaņi – Latvijas izgudrotāju biedrības biedri. Viņi Ņukšu pagasta pašā nomalē, teju meža vidū nodarbina trīs vietējos iedzīvotājus un ar 3D frēzēšanas iekārtām veido specifiskas ierīces un lietas universitātēm un slimnīcām visā Eiropā. Lietišķās mākslas un tehnoloģijas darbnīcā no Itālijā, Maķedonijā un citviet ražotiem marmora, koka un metāla materiāliem top arī priekšmeti muzejiem.

Bet jau aptuveni gadu Ludzas pilsētā darbojas picērija “Astotais rajons”. Tās saimnieki ir trīs jauni cilvēki, kas ne vien izveidoja jaunu ēdināšanas iestādi, bet arī paši tajā strādā.

“Kādā brīdī, strādājot un dzīvojot Rīgā, mēs sapratām, ka tas mums nesniedz prieku. Tā nu mēs izdomājām, ka mēs gribam būt tuvāk saviem radiem, ģimenei. Šī ēka, ko mēs iegādājāmies, bija diezgan sliktā stāvoklī. Tad mēs to visu arī atjaunojām,” stāsta picērijas saimniece Agnese Pinčuka.

Turpmāk picērijā iecerēts organizēt arī dažādus kultūras pasākumus.

Lai veicinātu iedzīvotāju atgriešanos, pašvaldība ik gadu organizē uzņēmējdarbības atbalsta konkursu, mudina izmantot Eiropas Savienības fondu iespējas. Līdzās finansiālam atbalstam svarīga ir pašu vēlme strādāt.

“Mēs varam arī viņus rādīt topošajiem iespējamajiem investoriem un citu pilsētu gan tūristiem, gan uzņēmējiem. Izveidot savu dzīvi un nodrošināt sevi un savu ģimeni ar iztikas līdzekļiem. Tikai tas ir labākais piemērs tam, lai cilvēki varētu atgriezties uz šejieni,” spriež Ludzas novada pašvaldības uzņēmējdarbības koordinators Jānis Romancāns.

“Citi vienkārši mīl pilsētu un nevar to pamest, bet es mīlu Ludzu! Es mīlu pilsētu, bet mazu, siltu pilsētu. Galvenais nebaidīties. Ja ir vēlēšanās, vajag spert izšķirošu soli un kaut ko darīt. Ja ir vēlēšanās, darbs vienmēr atradīsies vai nu ar rokām, vai attālināti ar datora starpniecību,” saka Jurijs Baumanis.

Kopumā Ludzas novadā pašlaik darbojas aptuveni 500 uzņēmumi, kas lielākoties specializējušies kokapstrādē, mežizstrādē, kā arī pakalpojumu sniegšanā un tūrismā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti