Panorāma

Kings Čārlzs uzstājas Doma laukumā

Panorāma

Katoļu baznīca nav mainījusi attieksmi pret gejiem un lesbietēm

Elektrības cena pieaugs par aptuveni 30%

Atgādina par elektrības tirgus atvēršanu un lielāko iespējamo cenu kāpumu līdz 30%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz elektroenerģijas tirgus atvēršanai ir atlikuši aptuveni divi mēneši, un Ekonomikas ministrija atgādina iedzīvotājiem, ka, neizvēloties kādu sev piemērotu tarifu, elektrības cenas pieaugums, salīdzinot ar starta tarifu, var sasniegt pat 30%. Ar augstajām cenām, visticamāk, būs jānodzīvo aptuveni gads, un pēc tam cena varētu nedaudz sarukt, ziņo Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.   

Ja mājsaimniecības nepētīs elektroenerģijas kompāniju piedāvājumus un nemeklēs sev izdevīgāko piedāvājumu, tad no janvāra  elektrības tirgus cena būs 16,9 eirocenti par kilovatstundu, kas ir pieaugums par aptuveni 30%.

Lēmums par izvēlēto tarifu jāpieņem līdz 15.decembrim.

Ministrija arī paredz, ka elektroenerģijas tirgū mājsaimniecībām būs konkurence – jau pašlaik skaidrs, ka elektrību iedzīvotājiem piegādās „Latvenergo”, „Baltcom” un „Win Baltic”, bet kopumā interesi par tirgu ir septiņiem uzņēmumiem.

AS „Latvenergo” oktobra sākumā uzsāka individuālu piedāvājumu nosūtīšanu katram savam klientam tā, lai katra mājsaimniecība piedāvājumu būtu saņēmusi līdz brīdim, kad jāpieņem lēmums –   līdz 15.decembrim.

Kaut arī 15. decembris ir datums, līdz kuram klientam jāizdara izvēle, bez elektroenerģijas nepaliks tie klienti, kas noteiktajā termiņā izvēli neizdarīs. Līdz brīdim, kamēr nebūs izvēlēts cits elektroenerģijas produkts, klients varēs iegādāties „Latvenergo”  „Elektrum Universālā” produkta elektroenerģiju.

Uzņēmuma "Resursu Kontroles Grupa" valdes loceklis Kaspars Osis Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” atzina, ka tagad, kad „Latvenergo” nosauca savas cenas, pārējiem spēlētājiem ir laiks pārdomām un izšķiršanai, startēt atvērtajā tirgū vai nē.

Osis iesaka patērētājiem rūpīgi izvērtēt elektrības cenu piedāvājumu, jo elektrības tirdzniecība ir „papīra darījumi”, un arī jauno spēlētāju  pakalpojumi nebūs sliktāki. Viņš arī norādīja, ka pašiem patērētājiem jābūt aktīviem un jāizpēta piedāvājumi.

Arī „Prudentia Energy Markets” vadītājs Roberts Samtiņš atzina, ka par elektrību tagad būs jāmaksā vairāk visiem, izņemot trūcīgajam personām un daudzbērnu ģimenēm, kas saņems valsts atbalstu, un atgādināja, ka līdz šim elektrības tarifs bija subsidēts un mākslīgi uzturēts  zemā līmenī.

Pieaugums būs atkarīgs no izvēlētā piedāvājuma un līdzšinējā patēriņa, bet vidēji tas būs 15% - 30%, sprieda Samtiņš. Viņš arī norādīja, ka tām mājsaimniecībām, kurām bija lielāks patēriņš,  elektrības izmaksu kāpums būs mazāks un otrādi.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs ceturtdien žurnālistiem norādīja, ka spēkā esošie, regulētie elektroenerģijas tarifi jau sen vairs neatspoguļo patiesās elektrības izmaksas.

Vienlaikus eksperti arī uzsver, ka tirgus atvēršana tomēr arī atver durvis cenas krituma iespējai. Uz elektrības cenu samazinājumu Latvijas patērētājiem ir pamats cerēt pēc aptuveni gada, kad sāks darboties Lietuvas - Zviedrijas elektropārvades kabelis, atklāja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis.  

Visticamāk, ar augstām elektrības cenām būs jānodzīvo nākamais gads,  un  2016.gadā varētu sākt darboties Lietuvas - Zviedrijas elektropārvades kabelis „NordBalt”, kas ir nozīmīgs arī Latvijai, jo tas pavērs ievērojami plašākas iespējas importēt elektrību no Skandināvijas, un, ņemot vērā elektrības cenas elektrības biržā „Nord Pool Spot”, varēs sagaidīt elektrības cenu samazināšanos par 1 – 2 eirocentiem par kilovatstundu.   

Tomēr arī no nākamā gada piedāvātajiem tirgotāju līgumiem ir jāpievērš liela uzmanība, jo, atkarībā no patēriņa apjoma un citiem nosacījumiem, patērētājam ir iespēja saņemt izdevīgāku cenu, atklāj elektrotīklu uzņēmuma „Sadales Tīkls” valdes loceklis Ilvars Pētersons.  

Tikmēr LTV „Panorāma” norāda, ka Latvijas sabiedrībā informētības līmenis par gaidāmo cenu kāpumu ir ļoti dažāds. „Es saņēmu no „Latvenergo” kaut kādu paskaidrojumu, bet man ir pašai izlīdzinātais tarifs. Viņš būs dārgāk, gandrīz trīs eiro dārgāk, bet mani pagaidām tas apmierina,” atzīst Ludmila. Savukārt Jānis par cenu kāpumu uzzina no žurnālistiem. „Būs cenu kāpums? (..) Es tikko uzzināju, tāpēc vēl neesmu sācis gatavoties. Bet jūs mani pabrīdinājāt, tad jāsāk ir,” viņš atzīst.

Jau ziņots, ka elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām bija paredzēts atvērt no 1.aprīļa, taču pēc ilgām diskusijām valdošie politiķi mainīja viedokli, un nolemts, ka mājsaimniecības elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs pirkt no 2015.gada 1.janvāra.

Patlaban elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zem tirgus cenas, un līdz ar tirgus atvēršanu nākamā gada sākumā paredzams tarifu kāpums.

Septembrī Saeimas atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem par kilovatstundu.

Iepriekš tieši kompensācijas mehānisma trūkums, lai segtu elektrības cenas kāpumu mazturīgajiem, tika piesaukts kā galvenais arguments, lai atliktu tirgus atvēršanu. Šobrīd šādu atrunu nav, un ir mazticami, ka varētu atrast iemeslu un atliktu tirgus atvēršanu.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti