Panorāma

Latvijas ukraiņi nobalso par V. Zelenski

Panorāma

Lūdz nepublicēt eksāmenu rezultātus

"Olainfarm" padomi ieceļ mikroautobusā

Atceltajā «Olainfarm» akcionāru sapulcē ievēlē jaunu padomi, kuru vadīs Gundars Bērziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atceltajā zāļu ražotāja AS "Olainfarm" sapulcē pirmdien ievēlēta jauna padome, kuru vadīs ekonomists Gundars Bērziņš, aģentūru LETA informēja sapulcē ievēlētais padomes priekšsēdētājs. Esošā padome uzskata, ka sapulce notikusi pretlikumīgi.

Sapulcē piedalījās akcionāri, kuriem kopumā pieder 61,48% akciju.

Padomes sastāvā iecelts arī Jānis Buks, kurš būs padomes priekšsēdētaja vietnieks, kā arī Kārlis Krastiņš, Andrejs Saveļjevs un Haralds Velmers.

Par ietekmi Latvijas farmācijas rūpnīcā “Olainfarm” cīnās trīs mirušā īpašnieka Valērija Maligina meitas un viņas pārstāvošie juristi. Pēc divu jaunāko meitu pieprasījuma pirmdien bija jānotiek akcionāru sapulcei, lai atceltu vecākās meitas Irinas Maliginas pērn iecelto uzņēmuma padomi. Tomēr akcionārus un viņu pārstāvjus pie “Olainfarm” teritorijas sagaidīja apsargi, kas tālāk iet neļāva. Ielaisti netika arī mazie uzņēmuma akcionāri.   

Sapulce pirmdien norisinājās par spīti tam, ka "Olainfarm" valde to atsauca. Sapulce notika melnā autobusā pie ieejas uzņēmumā, un tajā piedalījās padsmit akcionāru.

Bērziņš ir Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns, kā arī "SSE Rīga Foundation" valdes loceklis un Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatora padomes loceklis. Iepriekš viņš ieņēmis Latvijas Universitātes Kanclera amatu. Pērn Bērziņš tika ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondetājlocekli.

Bērziņš ir ieguvis doktora grādu vadības zinātnē un kā vadošais pētnieks piedalījies daudzos pētniecības projektos, ir starptautisku zinātnisko publikāciju autors.

Izmaiņas neatzīst uzņēmuma esošā padome, kuru vada ekonomikas ministra Ralfa Nemiro padomnieks Pāvels Rebenoks.  

“Jā kāds no akcionāriem vai ne akcionāriem izdomā aiz vārtiem ārpus uzņēmuma teritorijas noturēt kaut ko, ko viņi sauc par sapulci, tā ir viņu personiska problēma.

Es uzskatu, ka tā ir prettiesiska rīcība. Ja Uzņēmumu reģistrs iedomāsies kaut ko tādu reģistrēt, mums būs attiecīgi jautājumi pie Uzņēmumu reģistra,” paziņoja Rebenoks.

Līdz šim "Olainfarm" padomē strādāja Pāvels Rebenoks, Mārtiņš Krieķis, Daina Sirlaka un "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017.gada decembrī, vecākā meita Irina Maligina.

Pirmdien uz "Olainfarm" valdes atcelto akcionāru ārkārtas sapulci ir ieradušies vairāki kompānijas akcionāri, kā arī ir ieradušies policijas darbinieki un pie "Olainfarm" ieejas ir virkne apsardzes darbinieku.

Tostarp ir ieradusies "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm", kuras īpašnieces vienādās daļās ir Maligina meitas Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina, valdes priekšsēdētāja Milana Beļeviča, kā arī Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze.

"Olainfarm" pārstāve Dana Hasana aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmumam nav pamata tā teritorijā ielaist cilvēkus, kuri nav "Olainfarm" darbinieki, jo akcionāru sapulce tika atcelta.

Tāpat ziņots, ka "Olainfarm" valde paziņojusi, ka ir atcēlusi 1.aprīlī plānoto akcionāru ārkārtas sapulci, jo, pārbaudot akcionāru sarakstus, atklājies, ka pieprasījumam par tās sasaukšanu, ko izteica Saveļjeva un Baldere-Sildedze, nav juridiska pamata, proti, pieprasījumu parakstījušās personas nav "Olainfarm" akcionāri un neatrodas uzņēmuma akcionāru reģistrā.

Savukārt "Olmafarm" aicinājis akcionārus ierasties uz iepriekš izsludināto akcionāru ārkārtas sapulci 1.aprīli, norādot, ka "Olainfarm" valde ir pakļāvusies padomes nelikumīgam spiedienam un, klaji ignorējot normatīvus, publiskojusi paziņojumu par akcionāru sapulces atsaukšanu.

Tikmēr "Olainfarm" padomes loceklis Mārtiņš Krieķis aģentūrai LETA uzsvēra, ka kompānija aicina akcionārus "neļauties dezinformācijai un nepiedalīties reideru organizētā mēģinājumā ieviest haosu vienā no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem".

Krieķis pauda uzskatu, ka, izplatot aicinājumu rīkot prettiesisku akcionāru sapulci, notiek darbība to personu interesēs, kuras faktiski jau iegādājušās divu "Olainfarm" mantinieču akcijas, ar mērķi aizmuguriski sagrābt varu uzņēmumā. "Šāda rīcība ir pretēja gan Valērija Maligina pēdējai izteiktajai gribai, gan arī klaji ignorē akciju sabiedrības valdes vienbalsīgi pieņemto lēmumu," viņš sacīja.

"Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē 1.aprīlī plānoja lemt par izmaiņām padomes sastāvā - akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā iekļauti jautājumi par padomes vēlēšanām, par atlīdzības noteikšanu padomes locekļiem, kā arī par revīzijas komitejas atsaukšanu, jaunas revīzijas komitejas ievēlēšanu un atlīdzības noteikšanu revīzijas komitejas locekļiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija valdes rīcībā saskatījusi akcionāru tiesību aizskārumu.

Tomēr lēmums par to, vai sapulce notikusi, būs jāpieņem Uzņēmumu reģistram.  

“Sapulce ir notikusi, 61,5% akcionāru ir pieņēmuši lēmumus. Man liekas, ka tas ir vairāk tehniskas dabas jautājums, lai šos lēmumus reģistrētu Uzņēmumu reģistrs. Diemžēl tas notiek tādā netradicionālā veidā, bet lietas būtību tas nemaina,” pauda “Olainfarm” jaunievēlētās padomes loceklis Kārlis Krastiņš.

Uzņēmumu reģistrs komentārus pirmdien atteica.  

Akcionāru strīdu dēļ birža "Nasdaq Riga" no 1.aprīļa apturējusi tirdzniecību ar "Olainfarm" akcijām.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti