Dienas notikumu apskats

Zolitūdes tiesā «Maxima» pārstāvis uz jautājumiem pēc būtības neatbild

Dienas notikumu apskats

Lietuva liks šķēršļus Baltkrievijas AES elektrības nonākšanai ES tirgū

Atbildīgās ministrijas pārliecinātas par Krievu salas ES projekta naudas saglabāšanu

Atbildīgās ministrijas pārliecinātas par Krievu salas projekta ES naudas saglabāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atbildīgās ministrijas nepiekrīt Valsts kontroles bažām par iespējamo 77 miljonu eiro zaudēšanu no Eiropas fondu līdzekļiem Krievu salas projektā. Tā Saeimas deputātiem apliecināja vairāku ministriju parlamentārie sekretāri. Valsts kontrole par iespējamo Eiropas fondu naudas pazaudēšanu brīdināja savā ziņojumā, kurā norādīts, ka projektā netikšot sasniegts sākotnējais mērķis – pārcelt ostas darbību ārpus pilsētas centra. Tikmēr Rīgas brīvostas pārvalde jau nolēmusi Valsts kontroles ziņojumu pārsūdzēt tiesā.

Krievu salas projekts ir kā pulvermuca – tā trešdien, 27.aprīlī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā teica Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins. Lielākās bažas Valsts kontrolei ir par to, ka sākotnējais projekta mērķis – pārcelt ostas aktivitātes no pilsētas centra uz Krievu salu – netiks sasniegs, jo 19 hektāros centrā plānots turpināt ostas darbību. Valsts kontroles ieskatā tas var novest pie 77 miljonu eiro Eiropas fondu līdzekļu zaudēšanas, kas ir paredzēti Krievu salas projektam.

Satiksmes, Finanšu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju parlamentārie sekretāri komisijas sēdē gan norādīja, ka pagaidām ir pāragri spriest par nesasniegtiem rezultātiem, jo pēc termiņa pagarināšanas projektam jānoslēdzas tikai 2019.gadā. Vienīgi Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis izteica bažas par projekta realizāciju.

Tikmēr Rīgas brīvostas pārvaldes valdes loceklis Artis Stucka stāsta, ka Eiropas Komisijai ir pateikts par daļas ostas infrastruktūras atstāšanu pilsētas centrā: “Mums ir sarakste, tai skaitā komunikācija ar ekspertiem, kas ir pieņēmuši zināšanai šo mūsu viedokli. Katrā gadījumā šis noslēdzošais viedoklis būs tad, kad projekts būs īstenots. Šobrīd visām mūsu darbībām viņi ir sekojuši līdzi, un viņi ir zinoši, un nekādi tādi būtiski argumenti nav, kāpēc mums neturpināt šo projektu.”

Brīvosta jau pieņēmusi lēmumu Valsts kontroles ziņojumu pārsūdzēt tiesā. Kā stāsta Stucka, ziņojumā argumenti par neveiksmīgu projekta realizāciju esot „izzīsti no pirksta”.

Tikmēr Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norāda, ka nekāda oficiāla Eiropas Komisijas saskaņojuma par ostas infrastruktūras atstāšanu pilsētas centrā nav, tādēļ bažas par projekta mērķu sasniegšanu saglabājas.

“Tas ir tikai brīvostas viedoklis, un pilnīgi noteikti Valsts kontrole savu viedokli, ko mēs esam pauduši revīzijā, mēs paturam spēkā. Jebkurā gadījumā skaidru atbildi no Eiropas Komisijas par to, ka viņi uzskatīs šo projektu realizāciju un mērķu sasniegšanu par pilnīgi sasniegtu, tāds viedoklis nav saņemts, līdz ar to mūsu izpratnē šādas bažas joprojām pastāv,” norāda Krūmiņa.

Valsts kontrole ziņojumā norāda arī uz citām projekta īstenotāju neizdarībām. Plānošanas trūkuma dēļ nelietderīgi esot iztērēti 3,8 miljoni eiro. Tajā skaitā miljona eiro vērta kompensācija komersantam par noliktavas pārvietošanu, ko tas bija uzbūvējis Krievu salas teritorijā jau pēc projekta sākšanas, kā arī ārpakalpojumu iepirkšana uzdevumiem, kas ir pašas brīvostas kompetencē. “Mēs informēsim prokuratūru par pārkāpumiem, kas ir saistīti gan ar šo ārpakalpojuma iepirkšanu, gan ar noliktavas celtniecību, kas ir radījusi zaudējumus Rīgas brīvostas pārvaldei. Tas, kas ir noteikti jāizdara pēc mūsu revīzijas piecu mēnešu laikā, ir jāizvērtē konkrēto amatpersonu atbildība, un to mēs arī prasīsim,” sacīja Krūmiņa.

Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldes valdes loceklis Artis Stucka atbilsēja, ka projektā bija pieļauti neparedzēti izdevumi, un Valsts kontroles atrastie nelietderīgie tēriņi ietilpstot šajā kategorijā. Tādēļ Stucka ir pārliecināts, ka iebildumiem par sliktu projekta pārvaldību neesot pamata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti