Panorāma

Paldies egle – Daugavpils slimnīcas vadītājam

Panorāma

Kijevā bažas par karu, ceļu atpakaļ uz Krieviju vairs neredz

Mājokļu siltināšanas programmu turpinās un paplašinās

Atbalstu privātmāju siltināšanai plāno turpināt; grib iekļaut arī Rīgu un Pierīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada maijā Latvijā pirmo reizi tika uzsākta valsts finansēta energoefektivitātes programma privātmājām. Šobrīd, gada nogalē, pirmās mājas darbus jau ir pabeigušas un vēl vairāk nekā 100 ir procesā, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Jelgavnieks Elvis Ērmanis ir viens no aptuveni 400 privātmāju īpašniekiem, kuri šī gada sākumā pieteicās "Altum" energoefektivitātes programmas finansējumam. "Par šo programmu uzzināju internetā, sazinājos ar "Altum". Aprunājos – kas tur, kā tur. Sapratu, ka tas ir realizējams, un arī "Altum" konsultanti mani iedrošināja," viņš atklāja.

Pilotprojekta ietvaros valsts finansējuma pietika tikai 240 pieteikumiem. Starp veiksmīgajiem – arī Ērmaņa projekts, kurš nu jau tuvojas noslēguma stadijai. Būvei nosiltināts jumts, vecie logi nomainīti pret trīskāršo pakešu logiem, drīzumā tiks pieslēgta granulu apkures sistēma. Rezultātā – izmaksas par apkuri saruks vairākkārtīgi.

"Māja ir divreiz lielāka uzbūvēta, bet izmaksas ir trīs reizes mazākas," viņš komentēja.

Kopējās būvniecības izmaksas ir aptuveni 20 000 eiro. No tiem 5000 eiro granta veidā sedz "Altum". Papildus vēl 1000 eiro piešķirti tehniskās dokumentācijas izstrādei. Tātad kopējais valsts atbalsts – 6000 eiro.

No 240 valsts finansējumu saņēmušajām privātmājām 28 jau pabeigušas energoefektivitātes darbus. Aptuveni 200 vēl atrodas procesā. "Altum" pārstāvji ar pilotprojekta gaitu ir gandarīti.

"Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece "Panorāmai" pauda:

"Esošie rezultāti jau liecina, ka apkures patēriņa ietaupījums ir robežās no 20 līdz 70%."

Interese par dalību šajā programmā no privātmāju īpašniekiem turpina pieaugt tikpat strauji kā energoresursu cenas. Pašlaik "Altum" kopā ar Ekonomikas ministriju strādā pie šīs programmas turpinājuma.

"Domājams, ka nākamā gada pavasarī tiks atvērta programma no valsts budžeta apmēram trīs miljonu eiro apmērā, kur aptuveni 500 ģimenes varēs saņemt atbalstu savas privātmājas energoefektivitātes pasākumu veikšanai," informēja Vērzemniece.

Turklāt programmu plānots arī paplašināt, ļaujot tajā piedalīties arī Rīgas un Pierīgas privātmāju īpašniekiem. Līdz šim tā vairāk bija mērķēta reģioniem, bet no galvaspilsētas tika pieņemti tikai daudzbērnu ģimeņu pieteikumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti