Atbalstot lauksaimniekus, ES varētu iepirkt vietējos produktus un piešķirt tos bēgļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdien, 7.septembrī, kad Briselē notiek vērienīga lauksaimnieku protesta akcija, Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sēde, iespējams, tiek apspriesta iecere iegādāties daļu zemkopības produkcijas, lai atbalstītu lauksaimniekus un vienlaikus atdot šo pārtiku bēgļiem.

Latvijas Radio korespondente Briselē Ina Strazdiņa raidījumā „Pēcpusdiena” pastāstīja - zināms, ka Eiropas Komisija piedāvās 500 miljonu eiro lielu atbalsta paketi, no kuras līdzekļiem piešķirs pabalstu piensaimniekiem produkcijas privātai uzglabāšanai. Šo naudu iegūtu no 860 miljonu eiro vērtajiem līdzekļiem, iekasējot nodevas par piena kvotu pārsniegšanu.

Eiropas Komisija arī runās ar kompānijām, kas ražo lauksaimniecības mēslojumu, aicinot samazināt izdevumus graudaudzētajiem.

Tāpat Brisele būtu gatava atbalstīt daļu lauksaimniecības produktu nodošanu labdarībai migrantiem un bēgļiem, kuri nonākuši Eiropas Savienībā.

Arī cūkgaļas ražotājiem varētu palīdzēt ar produkcijas uzglabāšanu, nelaižot to tirgū. Izskan arī ideja daļu zemnieku ražotās pārtikas iepirkt un atdot to bēgļiem.

Tikmēr lauksaimnieki pirmdien izgājuši Briseles ielās, lai atgādinātu par savām grūtībām un prasībām Eiropas Komisijai. Gājienā piedalās 17 cilvēku liela delegācijas no Latvijas. 

Latvijas Radio korespondente Briselē Ina Strazdiņa
00:00 / 05:52
Lejuplādēt

Sākotnēji protesti sākās miermīlīgi, taču pēcpusdienā pie Eiropas Padomes ēkas jau tiek dedzināts ugunskurs un manāma arī asaru gāze. Gan Latvijas Radio korespondente, gan biedrības „Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja raksturoja, ka atmosfēra protestos kļuvusi agresīva.

Kopumā pirmdien Briselē notiek divu organizāciju akcijas. Dzelzkalēja gan pauda, ka Latvijas lauksaimnieki būtu vēlējušies miermīlīgāku protestu. 

Dzelzkalēja arī pārliecināta, ka ministru sanāksmē pirmdien būs pieņemts kāds lēmums. Bet skaidrs neesot tas, cik ilgam laika pietiks ES atbalsta un vai tas spēs stabilizēt situāciju.

Taujāta, vai smagā situācija ar piena cenām nav saistīta ar pārlieku lielu Eiropā saražotā piena daudzumu, „Zemnieku saeimas” pārstāve to nenoliedza. Jautājums gan šādā situācijā esot par to, kā samazināt šo daudzumu, lai lopkopība paliktu visās dalībvalstīs. Viņa uzsvēra, ka Latvijas klimats šai nozarei ir piemērots, un mums tai nav daudz alternatīvu.

„Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja
00:00 / 03:57
Lejuplādēt

Latvijā patiesi piena ražotāji pašlaik ir grūtā situācijā, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

Jau vēstīts, ka Eiropas savienības dalībvalstis noteica ekonomiskās sankcijas pret Krieviju par tās agresiju Ukrainā. Atbildot, Krievija noteica pārtikas produktu importa aizliegumu. Iznākumā pārtika ražotāji aizvadītā gada laikā cietuši miljardiem eiro lielus zaudējumus.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti