Atbalstīs vairāk ar lauksaimniecības aktivitātēm nesaistītu mazo lauku uzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai 2022. gadā nodrošinātu uzņēmējdarbības atbalstu maziem uzņēmumiem un lauksaimniekiem saimnieciskai darbībai laukos, tostarp arī ar tūrismu saistītām aktivitātēm, bet kas nav saistītas ar lauksaimniecību, valsts atbalsts būs pieejams vairāk mazo lauksaimnieku. To paredz valdībā apstiprinātie Zemkopības ministrijas sagatavotie noteikumu grozījumi. 

Paredzēts, ka grozījumi noteikumos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtību Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam pasākumā “Atbalsts ieguldījumiem ar lauksaimniecību nesaistītu darbību radīšanā un attīstīšanā” ļaus attīstīt alternatīvus ienākumu avotus un veicināt uzņēmējdarbību.

Ņemot vērā pieejamo publisko finansējumu pasākumam pārejas periodā 5 miljonu eiro apmērā, maksimālais attiecināmo izmaksu apmērs vienam pretendentam noteikts līdz 300 000 eiro, tādējādi dodot iespēju atbalstu saņemt lielākam atbalsta pretendentu skaitam. Atbalsta intensitāte ir līdz 40%, bet, ja veic pasākumus energoefektivitātes uzlabošanai ēkās,– 50%.

Ministrijā norādīja, ka grozījumi ļaus papildus īstenot ieguldījumus atjaunojamās elektroenerģijas ražošanai pašpatēriņam, lai būtu pieejami alternatīvi energoresursi saimnieciskajai darbībai, ievērojot elektroenerģijas cenu krīzi, kā arī paplašina iespēju īstenot energoefektivitātes pasākumus – uzstādīt energoefektīvas iekārtas. 

Izmaiņas noteikumos arī paredz, ka turpmāk projekta iesniegumi iesniedzami elektroniski Lauku atbalsta dienesta elektroniskajā pieteikšanas sistēmā (EPS). Atbalstu piešķirs atbilstoši reģionālā atbalsta nosacījumiem, un noteikumos arī attiecīgi ir precizētas valsts atbalsta normas.

Grozījumi precizē projektu atlases kritērijus, apvienojot tos visām atbalsta aktivitātēm un paredzot šādus jaunus kritērijus par prioritāru atbalsta piešķiršanu: 

  • ja projekta ieguldījumu vieta atrodas tālāk no Rīgas, īpaši Latgalē, 
  • ja paredzēti ieguldījumi energoefektivitātē vai atjaunojamās enerģijas izmantošanā, 
  • ja lauksaimnieks īsteno ieguldījumus saimnieciskās darbības dažādošanā. 

Noteikumu grozījumi stāsies spēkā pēc publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti