Atbalstīs individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnas preču ražošanu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi atbalsta instrumentus, lai nepieciešamos individuālos aizsardzības līdzekļus ražotu tieši Latvijas uzņēmēji, informēja EM.

"Cīņa ar Covid-19 visā pasaulē ir radījusi milzīgu pieprasījumus pēc sejas aizsargmaskām, respiratoriem, aizsargtērpiem, dezinfekcijas līdzekļiem un citiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. Mums ir svarīgi nodrošināt, ka gan Latvijas mediķiem, gan visiem pārējiem cilvēkiem, kam šīs preces neieciešamas, tās tiktu nodrošinātas nepieciešamā daudzumā, kā arī atbilstošā kvalitātē. Esam jau raduši ārkārtas risinājumus dezinfekcijas līdzekļu ražošanas jaudu būtiskai palielināšanai. Nule valdība apstiprināja ārkārtas kārtību, lai krīzes apstākļos būtu iespējams nodrošināt Covid-19 seku likvidēšanā iesaistītajam personām medicīniskās ierīces un individuālos aizsardzības līdzekļus,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

EM atbalstam šādu preču sertifikācijai atvēlējusi 200 000 eiro. Dialogā ar uzņēmējiem tiek izvērtētas iespējas palielināt individuālo aizsardzības līdzekļu ražošanas jaudas. "Mums ir jābūt pārliecībai, ka Latvijā ražotie aizsarglīdzekļi pildīs savas funkcijas un efektīvi augstā līmenī nodrošinās nepieciešamo aizsardzību,” uzsvēra ministrs.

Ministru kabineta rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"  iekļauta ārkārtas kārtība, lai Covid-19 krīzes apstākļos būtu iespējams nodrošināt Covid-19 seku likvidēšanā iesaistītajam personām medicīniskās ierīces un individuālos aizsardzības līdzekļus.

Rīkojumā noteikts, ka publisko personu organizētajos iepirkumos varēs iegādāties individuālos aizsardzības līdzekļus un medicīniskās ierīces, kam nav uzsākta vai pilnībā pabeigta atbilstības novērtēšanas procedūra un kuras nav marķētas ar CE marķējumu, ja tiek izpildīti visi šie nosacījumi:

  • preces ražotas saskaņā ar piemērojamiem Eiropas standartiem vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām tehniskām specifikācijām, kas nodrošina atbilstošu drošuma līmeni kā piemērojamie Eiropas standarti;
  • pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēju iesniegtajiem pierādījumiem, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs attiecībā uz individuālajiem aizsardzības līdzekļiem vai Veselības inspekcija  attiecībā uz medicīniskajām ierīcēm ir atzinusi šo preču atbilstību;
  • preces tiek iepirktas, lai ierobežotu Covid-19 vīrusu un novērstu tā tālāku izplatīšanos, un šīs preces nenonāk tirdzniecībā.

Vienlaikus valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas ierosinājumu pārdalīt 200 000 eiro atbalstam uzņēmumiem ražotņu un produktu atbilstības novērtēšanai, tai skaitā sejas aizsargmasku sertifikācijas izdevumu segšanai. Atbalsts uzņēmumiem tiks sniegts granta veidā, sedzot līdz 80% no sertifikācijas kopējām izmaksām. Atbalstu sniegs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, izvērtējot komersantu izdevumus sertifikācijas veikšanai jau no 1. marta.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa norāda, ka pašreizējā situācijā, kad valstī ir akūta nepieciešamība pēc noteiktiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, veiktas izmaiņas, lai ražotājiem atvieglotu šo produktu atbilstības novēršanas procedūru.

"Uzņēmēji varēs piemērot standarta saīsināto versiju testēšanai, kā arī piemērot citu valstu Pasaules Veselības organizācijas atzītus standartus, tāpat viņiem nebūs jāveic noteiktas administratīvās darbības – CE marķējuma piestiprināšana un deklarācijas sagatavošana. Taču vienlaikus, neskatoties uz vienkāršoto procedūru, precēm jāatbilst drošuma prasībām un jānodrošina paredzētā aizsardzība. PTAC uzsver, saīsinātais process attiecas tikai uz tām precēm, kuras tiks iepirktas valsts iepirkumos Covid-19 seku likvidēšanai; šādas preces laist tirgū nedrīkstēs," skaidro Vītoliņa.

Iepriekš Ministru prezidents uzdeva Ekonomikas ministrijai izvērtēt iespēju nodrošināt Latvijā ražoto individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnas ierīču atbilstības novērtēšanu paātrinātā un atvieglotā kārtībā un veikt visas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar individuālo aizsardzība līdzekļu ražošanas uzsākšanu Latvijā, kā prioritāti nosakot ķirurģisko masku ražošanas uzsākšanu ar mērķi nodrošināt vietējā tirgus vajadzības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti