Dienas ziņas

Senākajai kuģubūvētavai Baltijā – maksātnespēja

Dienas ziņas

Svētceļnieki ceļā uz Aglonu

Atbalstīs darba devējus, kas nodarbina seniorus

Atbalstīs darba devējus, kas nodarbina vecāko paaudzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau šoruden tie darba devēji, kuru uzņēmumos trešdaļa darbinieku ir vecumā virs 50 gadiem, varēs pieteikties valsts atbalstam. Finanšu dotācijas, piemēram, darbavietas pielāgošanai vai veselības uzlabošanas pakalpojumiem, darba devēji un darbinieki saņems pēc Nodarbinātības valsta aģentūras (NVA) un citu institūciju speciālistu izvērtējuma.

Līdz šim atbalsts darba devējiem, kas nodarbina vecāko paaudzi, nebija pieejams, un šī atbalsta programma darbosies trīs gadus līdz nākamajam plānošanas periodam.     

“Alūksnes energoceltnieks” ir viens no uzņēmumiem, kur jau vairāk nekā trešdaļa darbinieku pārkāpusi 50 gadu slieksnim. Cilvēki veic energoceltniecības, elektromontāžas, mērniecības un projektēšanas darbus.

Uzņēmuma vadītājs Andris Račiks atzina, ka gados vecākie darbinieki sevi pierādījuši kā labi meistari, un par paaudžu nomaiņu saka vienkārši – mēs balstāmies uz vecajiem kadriem.

“Mums ir vidējā gadagājuma, cilvēki jau tuvojas pensijas gadiem, bet tādu izteikti jaunu mums ir maz tāpēc, ka ir problēmas ar elektromontieru sagatavošanu valstī kā tādā, Malnava vairs negatavo, nekur negatavo,” stāstīja Andris Račiks.

“Prasības ir ļoti augstas no galvenā pasūtītāja, no “Sadales tīkla” puses. Visur prasa sertifikātus, teiksim, dabūt darbu vadītāju šeit, mūsu pusē Alūksnē, vispār nav reāli, jo viņam ir vajadzīgas operatīvās tiesības, kā minimums 1.līmeņa augstākā izglītība, tas pats ir ar projektētājiem, ir vesela virkne nosacījumu, kurus te, provincē, praktiski nevar izpildīt,” atzina Račiks.

Vienlaikus gados vecākie un pieredzes bagātākie meistari visās jomās ir pakļauti vairākiem izaicinājumiem, tiem var būt nepieciešama pārkvalifikācija, jāspēj sekot līdzi arī jaunajām tehnoloģijām, kas tiek ieviestas darba vietās.

Vidējiem un maziem uzņēmumiem bieži vien nav papildu līdzekļu, lai nodrošinātu šādas apmācības, tāpat arī, lai uzlabotu darbinieku veselību vai tiem pielāgotu darba vidi. Šoruden darba devēji, kuri nodarbina cilvēkus vecumā no 50 gadiem un kur šo cilvēku īpatsvars uzņēmumā ir vismaz 30%, varēs pieteikties izvērtējumam un pēc tam saņemt atbalstu.

Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns skaidroja -  ja konstatēs, ka tur ir nepieciešami uzlabojumi konkrētai darba vietai, tad būs iespējams saņemt uz katru šo darba vietu 711 eiro atbalstu inventāra iegādei, nomaiņai un tamlīdzīgi, savukārt, ja tiks konstatēts, ka darbiniekam ir nepieciešami veselības uzlabošanas pasākumi, tad arī darbiniekam būs iespēja saņemt līdz 250 eiro lielu atbalstu.

Andris Račiks stāstīja, ka viņa uzņēmumā “ir cilvēkiem roku problēmas, kāju problēmas, muguru problēmas, jo elektromontieris kādreiz kāpa stabos un tas bija arī ļoti grūti, arī tagad kāpj stabos, bet tikpat grūti ir šajā karstumā vai aukstumā, vai lietū, rudens lietavās un sniegā pa tranšejām rāpot”.

“Un tas darbs ir fiziski ļoti smags, un tas ir arī netīrs, viņi vienmēr nāk nosmērējušies, netīri, slapji,” atzina Račiks.

Sākotnēji atbalsts tika plānots tikai tajās nozarēs strādājošiem uzņēmumiem, kurās pēc statistikas datiem parādās vislielākais gados vecāko darbinieku īpatsvars.

 Otrdien valdībā pieņemti grozījumi izaugsmes un nodarbinātības programmas īstenošanas noteikumos, paredzot, ka šis atbalsts būs pieejams visiem uzņēmumiem un institūcijām, kurās nodarbināti cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem, un kur nepieciešami uzlabojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti