Atbalsta OIK diferenciāciju no 2018.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamajā gadā obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumi dažādām lietotāju grupām būs difrencēti un paredzams, ka lielajiem uzņēmumiem tie saruks, savukārt mazajiem - pieaugs. Pārmaiņas spēkā stāsies no 2018.gada, nevis 2017. gada, kā bija iecerēts sākotnēji.

To paredz Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi, kurus valdība apstiprināja jau septembrī.

Ja šobrīd visiem elektroenerģijas lietotājiem OIK jeb atbalsta maksājums elektroenerģijas ražotājiem izmaksā 26,79 eiro par megavatstundu, tad turpmāk OIK diferencēs atkarībā no lietotāja pieslēguma jaudas un faktiskā patēriņa.

Paredzams, ka ieguvēji no pārmaiņām būs energoietilpīgāki apstrādes rūpniecības uzņēmumi, savukārt zaudētāji - mazie elektrības patērētājiem.

Līdzšinējā kārtība noteic, ka OIK aprēķina un piemēro proporcionāli elektroenerģijas lietotāja patērētājam elektroenerģijas daudzumam, norāda Saeima. Vienlaikus obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas daudzums līdz 2019.gadam palielināsies, teikts likumprojekta anotācijā. Ar grozījumiem esošā sistēma tiek padarīta efektīvāka, paredzot, ka jaudas maksājumu radītās izmaksas daļēji segs arī elektroenerģijas lietotāji ar nulles patēriņa pieslēgumu.

Paredzams, ka lielākā daļa mājsaimniecību par megavatstundu elektrības OIK un jaudas maksājumā ik mēnesi maksās 25,3 eiro.

Apstrādes uzņēmumi ar pieslēgumu no sešiem līdz 20 kilovoltiem – 22,9 eiro par megavatstundu, bet lielie ražošanas uzņēmumi, kuru pieslēgums ir 110 kilovoltu, vismazāk – 19,9 eiro par megavatstundu.

Visvairāk – 30,9 eiro par megavatstundu būs jāmaksā veikaliem un birojiem, kuru pieslēgums ir 0,4 kilovolti.

Ekonomikas ministrija iepriekš norādīja, ka vidusmēra patērētājam maksājumi būtiski nemainīsies. Neliels sadārdzinājums gan būs tiem, kas enerģiju tērē ļoti maz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti