Atbalsta ierosinājumu paplašināt iespējas sazināties ar VID angliski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau šogad Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēma jāpapildina, lai tā vajadzības gadījumā nodrošinātu teksta mašīntulkošanu angļu valodā. Savukārt no nākamā gada 1. septembra VID būs jānodrošina arī mutvārdu un rakstiskas konsultācijas angļu valodā, kā arī iespēja iesniegt angļu valodā rakstītus dokumentus.

To paredz Ekonomikas ministrijā tapušais konceptuālais ziņojums, kuru otrdien, 23.janvārī, izskatīja valdība.

EM pārstāvis Raimonds Aleksejenko: Par VID saziņu ar investoriem angliski
00:00 / 00:24
Lejuplādēt
Skaidrojot iemeslus, kādēļ nepieciešams paplašināt iespējas saziņā ar Valsts ieņēmumu dienestu izmantot angļu valodu, ministrijas pārstāvis Raimonds Aleksejenko norādīja, ka aptuveni 27% no strādājošajiem Latvijā strādā uzņēmumos, kur vairāk nekā 50% kapitāldaļu pieder ārvalstniekiem, bet šie paši uzņēmumi sociālajās iemaksās samaksā vairāk nekā 36% no kopējām sociālajām iemaksām, un kopumā šie uzņēmumi valstij samaksā 48% no kopējiem nodokļiem.

Jau šā gada pirmajā pusē Valsts ieņēmumu dienests plāno pabeigt darbu pie EDS mašīntulkošanas, tādējādi EDS un attiecīgās sistēmas saturs būs pieejams angļu valodā. Uzņēmēju organizācijas vairākkārt norādījušas, ka primāri risināms būtu jautājums par valsts pakalpojumu sniegšanu angļu valodā, kas būtiski atvieglos darbu ārvalstu uzņēmējiem. Mašīntulkošanas tehnoloģiju izstrādājis Latvijas uzņēmums SIA "Tilde" sadarbībā IT kompetences centru, informēja Ekonomikas ministrija.

Līdz 2019. gada septembrim plānots pilnveidot VID atbalsta sniegšanu ārvalstu investoriem angļu valodā (saziņa, sarakste, dokumentu iesniegšana), ciktāl tas nenonāk pretrunā ar valsts valodas jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī nodrošināt pastāvīgu būtiskāko likumu un Ministru kabineta noteikumu tulkojumu angļu valodā aktualizēšanu tīmekļa vietnē www.likumi.lv, atbilstoši ministriju noteiktajām prioritātēm un pieejamā finansējuma apmērā.

Iepriekš uz VID nespēju konsultēt angliski norādīja LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens”. Eksperimentā raidījuma pārstāvis sazinājās ar VID kā kāds Beļģijas uzņēmējs, kas vēlas konsultāciju par nodokļu sistēmu Latvijā. Telefonsarunā VID paziņoja, ka nekonsultē telefoniski angļu valodā, tā vietā var rakstīt e-pastu vai pieteikties uz konsultāciju personiski.  Taču atbildi uz e-pastu VID solīja tikai latviski, nevis angliski. Arī VID konsultāciju centrā beļģu uzņēmējam nāktos vilties, jo dienesta pārstāves angliski īsti nerunāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti