ASV vēstnieks: NATO kravu pārvadājumos sacensība ir par cenu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Domājot par NATO kravu pārvadājumiem no Afganistānas, būtiski ir tādi kritēriji kā uzticamība, paredzamība, caurspīdīgums, drošība un arī izmaksas. Visos šajos punktos Latvijas ostas un pārvadātāji bijuši ļoti efektīvi, taču sacensība starp dažādiem pārvadājumu ceļiem ir par cenu. Tā trešdien intervijā Latvijas Radio norādīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

Ziemeļu distribūcijas tīkls esot bijis ārkārtīgi liela pievienotā vērtība kravām Afganistānā. To nodibināja 2009.gadā, un kopš tā laika vairāk nekā 2 miljonu tonnu preču ir šķērsojušas Baltiju, lai nokļūtu Afganistānā. Tā ir pārtika, ūdens, degviela un citas svarīgas lietas, kas nepieciešamas militārajiem spēkiem. „Vairāk nekā puse no tā visa ir ceļojusi cauri Latvijai, un tas ir ārkārtīgi liels sasniegums,” norādīja vēstnieks.

Taču tagad tiek domāts arī par 2014.gadu, kad lietas no Afganistānas vajadzēs vest atpakaļ. Pašlaik vēl nav zināms, cik liels kravu apjoms būs jāizved no Afganistānas, taču tas dosies pa dažādiem ceļiem - caur Pakistānu uz dienvidiem, caur Vladivostoku uz austrumiem, caur Gruziju uz rietumiem un Baltiju uz ziemeļiem. Tikšot izmantoti visi šie virzieni un šie ceļi būs pilni.

„Admirāļi un ģenerāļi man sacīja, ka raudzīsies uz šo ceļu specifiku, par pamatu ņemot virkni kritēriju - uzticamību, paredzamību, caurspīdīgumu, drošību un izmaksas. Visos šajos punktos Latvijas ostas un pārvadātāji ir bijuši ļoti efektīvi. Viss ir strādājis izcili labi, arī Rīgas lidostā. Latvijai visos šajos punktos ir ļoti augsts novērtējums,” atzina Pekala.

Taču visos šajos četros ceļos sacensība esot par cenu. „Latvijas valdībai un kompānijām, kuras vēlēsies pārvadāt šīs lietas, būs jābūt spējīgām konkurēt ar cenu,” piebilda ASV vēstnieks.

Jau ziņots, ka augusta vidū Lietuvas mediji vēstīja, ka NATO kravas, kuras līdz šim pārkrāva Latvijā, Rīgā turpmāk pārkraus Klaipēdā. Taču Latvijas amatpersonas noliedza, ka NATO kravu apjomi, kas līdz šim ir pārkrauti Latvijā, varētu mazināties. Arī ASV vētsniecībā iepriekš pauda, ka kravu tranzīts caur Latviju netiks pārtraukts, tomēr kravu pārvadājumiem joprojām tiek meklēti jauni ceļi un galīgais lēmums vēl neesot pieņemts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti