Dienas ziņas

V. Zelenskis: Dzīve Donbasā ir elle

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pārtikas piegāde ir ķīlniece Krievijas armijas rokās

ASV valsts sekretārs: Krievijas dēļ pasaule piedzīvos pamatīgu pārtikas krīzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas izvērstais karš Ukrainā būtiski apdraud iespēju miljoniem cilvēku tikt pie pārtikas, tā Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) brīdinājis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Bažas par pārtikas piegādēm kara dēļ aug augumā. Arī Briselē piektdien, 20. maijā, par to diskutē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniecības ministri.

Gan globālā sasilšana, gan Covid-19 pandēmija un tagad arī karš Ukrainā pārtikas piegādi pasaulei draud pārvērst globālā katastrofā. Par to jau ilgāku laiku brīdina eksperti un savu balsi paceļ arī ANO. ASV valsts sekretārs Blinkens, uzrunājot pasaules valstu pārstāvjus ANO Drošības padomē, uzsvēra, ka tieši Krievijas dēļ pasaule piedzīvos pamatīgu pārtikas krīzes triecienu.

"Krievijas Federācija nepatiesi apgalvo, ka starptautiskās sabiedrības sankcijas ir vainojamas globālās pārtikas krīzes pasliktināšanā. Sankcijas nav tās, kas bloķē Melnās jūras ostas, iznīcina ar pārtiku piepildītus kuģus un Ukrainas ceļus un dzelzceļus, tā ir Krievija.

Pārtikas piegāde miljoniem ukraiņu un miljoniem citu visā pasaulē ir burtiski ķīlniece Krievijas armijas rokās," sacīja Blinkens.

"Mēs tiešām esam nepieredzētā krīzē. Pārtikas cenas šobrīd ir mūsu problēma numur viens, bet nākamgad lielākā problēma būs pārtikas pieejamība. Kad tāda valsts kā Ukraina, kas audzē pietiekami daudz pārtikas 400 miljoniem cilvēku, izkrīt no tirgus, tas rada lielu nestabilitāti, un to mēs tagad redzam."

Pirms Krievijas sāktā kara kviešu piegādes no Krievijas un Ukrainas veidoja gandrīz 30% no pasaules tirdzniecības apjoma, bet Ukraina bija ceturtā lielākā kukurūzas eksportētāja un piektā lielākā kviešu eksportētāja pasaulē. ANO Pasaules pārtikas programma, kas palīdz valstīm, kam klājas grūti ar pārtiku, katru gadu apmēram pusi nepieciešamo kviešu iepirka tieši Ukrainā.

ASV mediji tagad ziņo, ka ASV un ANO pēta jaunus maršrutus Ukrainas graudu eksportam – ziemeļu virzienā pa dzelzceļu caur Baltkrieviju uz Klaipēdas ostu Lietuvā. ASV pat apsverot iespēju uz sešiem mēnešiem atcelt sankcijas pret Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražošanas nozari apmaiņā pret Ukrainas graudu tranzītu caur Baltkrieviju.

Tikmēr piektdien, 20. maijā, Briselē par pašreizējo situāciju lauksaimniecības produkcijas un pārtikas tirgū runā arī Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniecības ministri. Viena no galvenajām tēmām – inflācija un pārtikas cenas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti