ASV un Meksika panāk vienošanos par savstarpējo tirdzniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) un Meksikas amatpersonas panākušas vienošanos par savstarpējo tirdzniecību, kas aizstās tā dēvēto NAFTA līgumu. Meksikas ārlietu ministrs Luiss Videgarajs pēc sarunām pauda cerību, ka abpusēji izdevīgajam līgumam drīzumā pievienosies arī Kanāda.

"Meksikai tas ir svarīgi. Mūsu prioritāte ir, ka Kanādai jāpiedalās sarunās un šī valsts var pievienoties līgumam. Tā, kā tas bija no pirmās dienas – trīspusējs līgums. Mēs pieliksim visas pūles," solīja Videgarajs.

Arī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka panākta patiesi laba vienošanās ar Meksiku un drīzumā sarunas par jauno reģionālo tirdzniecības līgumu sāksies arī ar Kanādu. Viņš solīja jau tuvākajā laikā sazināties ar kaimiņvalsts premjerministru Džastinu Trudo.

Savukārt  Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto informēja, ka trīspusēju vienošanos iespējams panākt jau šonedēļ.

KONTEKSTS:

ASV, Kanāda un Meksika Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu ratificēja 1994.gadā, un ar to starp šīm trim valstīm tika atceltas tirdzniecības barjeras. Līdz ar Trampa kļūšanu par prezidentu līgumu, ko saīsinājumā sauc NAFTA, gaidīja pārmaiņas. Tramps to padarīja par vienu centrālajām tēmām savā priekšvēlēšanu kampaņā. Apsūdzot Kanādu un Meksiku par ASV izmantošanu, vienošanos vainojot par darbavietu zaudēšanu ASV industriālajos rajonos, viņš NAFTA nodēvēja par netaisnīgu un solīja pārskatīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti