Pasaules panorāma

Brexit - starp "patiesi slikti" un "vēl sliktāk"

Pasaules panorāma

Baltkrievija grib izeju uz Baltijas jūru

ASV un Ķīnas tarifu ietekme

ASV un Ķīnas tirdzniecības karš - ne tikai nerimstas, bet pieņemas spēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tirdzniecības karš starp divām pasaules lielākajām ekonomikām - ASV un Ķīnu - ne tikai nerimstas, bet pat pieņemas spēkā. Vašingtona nule noteikusi jaunus ievedmuitas tarifus Ķīnas precēm vairāk nekā 200 miljardu dolāru apmērā, uz ko Pekina atbildējusi ar jauniem tarifiem ASV precēm. Abas puses gan ir iesaistījušās sarunās, taču nespēj panākt vienošanos un spert soli atpakaļ. Tikmēr no tarifiem cieš ne tikai atsevišķi uzņēmumi, bet arī nozares. 

Kopējais ar jauniem muitas tarifiem apliktais Ķīnas ražojumu apmērs pārsniedzis 250 miljardus dolāru, un tas atbilst aptuveni pusei Ķīnas eksporta uz ASV. Pekina Vašingtonas rīcību salīdzinājusi ar "naža turēšanu pie rīkles", norādot, ka šādos apstākļos ir neiespējami risināt tirdzniecības sarunas ar ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps norādījis, ka jauno tarifu mērķis ir piespiest Ķīnu "mainīt negodīgo tirdzniecības praksi", kas radot "smagus draudus ASV ekonomikas ilgtermiņa veselībai un labklājībai".

"Ķīna atklāti paudusi, ka tā cenšas ietekmēt un mainīt mūsu politiku, uzbrūkot fermeriem, lauksaimniekiem un rūpniekiem, jo tie ir lojāli man. Ķīna nesaprot, ka šie cilvēki ir lieliski patrioti. Ķīna ļoti ilgus gadus ir izmantojusi ASV sniegtās priekšrocības. Viņi zina, ka esmu vienīgais, kas var to izbeigt. Tā būs ātra un lieliska ekonomiskā atriebība pret Ķīnu, kas mērķē uz mūsu strādniekiem!" izteicies Tramps.

Lai aizsargātu vietējos ražotājus un darbavietas, Tramps noteicis paaugstinātus ievedmuitas tarifus alumīnijam un tēraudam no Eiropas Savienības, savukārt pret Ķīnu noteikti tarifi arī augstajām tehnoloģijām, elektronikai un mašīnbūvei. Iemesli tie paši - ASV partneru necieņa.

Lai gan Tramps saviem atbalstītājiem un sabiedrībai klāstīja, ka tas aizsargās vietējos ražotājus un palīdzēs valsts ekonomikai augt, patiesībā jaunie tarifi radījuši lielus sarežģījumus ASV uzņēmumiem. Piemēram, ASV augsto tehnoloģiju uzņēmums "Case Labs" paziņoja, ka ir spiests pārtraukt savu darbību, jo ASV noteiktie tarifi, kā arī pretpasākumi ir iedzinuši kompāniju bankrotā - proti, izejvielu cenas kāpa par 80%.

Savukārt cits ASV uzņēmums - "Harley Davidson" - paziņoja, ka plāno pārcelt daļu ražošanas uz rūpnīcām ārpus ASV, tādējādi izvairoties no tarifu ietekmes. Jau pašlaik ASV ražotie motocikli tarifu dēļ maksā par aptuveni diviem tūkstošiem dolāru dārgāk nekā iepriekš. 

Pavisam skaudrā situācijā nonācis zviedru autobūves uzņēmums "Volvo", kas faktiski pieder ķīniešiem. Tam ir ražotnes gan ASV, gan Ķīnā. 

"Ja mēs atgriezīsimies 19. gadsimtā, kad ikviens gribēja aizsargāt savu tirgu, tas noteikti nevairos valstu bagātību. Tas ir ļoti slikti - ne tikai kompānijai "Volvo"!" uzsvēra uzņēmumā.

Tas lūdzis Trampa administrāciju izveidot tarifu izņēmumu diviem "Volvo" automašīnu modeļiem - S60 un XC60. Tas tādēļ, ka pašreiz ASV tirgum paredzētie modeļi tiek ražoti Ķīnā, bet puse no ASV tapušajām automašīnām tiek sūtīta uz Ķīnu - tādējādi uzņēmumam dubultā ir jāmaksā paaugstinātie muitas tarifi. 

Vai un kad beigsies Trampa iesāktā konfrontācija tirdzniecības jomā, nav skaidrs. Pasaules Tirdzniecības organizācija jau ir norādījusi, ka tirdzniecības karos ieguvēju nav, bet Tramps brīdinājis, ka izstāsies no šīs organizācijas, jo tā esot ļoti netaisnīga pret ASV. Ņemot vērā saspīlējumu attiecībās ar ASV, arī pašu amerikāņu ražotāji ir spiesti meklēt jaunus noieta tirgus, nereti pat pametot Savienotās Valstis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti