Eiro fokusā

Šis gads cūkkopjiem nebūs treknais, bet nebūs arī ar mīnus zīmi.

Eiro fokusā

Priekšrocības un trūkumi, darba tirgū strādājot četrām paaudzēm

ASV un Ķīnas tirdzniecības karš draud ar negatīvām sekām Eiropai

ASV un Ķīnas tirdzniecības karš draud ar negatīvām sekām Eiropai – arī Latvijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Augusta sākumā ASV oficiāli pasludināja Ķīnu par "valūtas manipulatori". Tirdzniecības konflikts starp abām valstīm eskalējies valūtas vērtības līmenī. Vašingtona apsūdz Pekinu par juaņas vērtības apzinātu vājināšanu, lai palīdzētu Ķīnas eksportam un mazinātu arvien pieaugošo muitas tarifu ietekmi. Turpina augt bažas, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības karš kļūst arvien intensīvāks. Tas draud ar negatīvām sekām arī Eiropai un līdz ar to Latvijai.

Ķīnas un ASV tirdzniecības konfliktam pagaidām gala neredz, neskatoties uz pēdējos mēnešos notikušajām sarunām starp abām pusēm centienos atrast kādu vienošanos. Augusta sākumā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka no 1.septembra ASV paaugstinās muitas tarifus līdz 10% Ķīnas precēm 300 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Ņemot vērā jau iepriekš paaugstinās muitas nodevas, tas nozīmēs, ka paaugstināti tarifi praktiski būs vērsti pret visām no Ķīnas ASV importētajām precēm.

Dažas dienas pēc Trampa paziņojuma konflikts drīz vien eskalējās jaunā līmenī. Ķīna pieļāva juaņas kursa pret ASV dolāru samazināšanos līdz zemākajam līmenim kopš 2010.gada. Proti, pārsniedzot simbolisko septiņu juaņu par dolāru robežu. Vājāka juaņa nozīmē, ka Ķīnas eksportpreces kļūst lētākas, tās pērkot ar ārvalstu valūtu. Bet ASV uzskata, ka Pekina apzināti samazināja juaņas vērtību, lai mēģinātu mazināt paaugstināto tarifu ietekmi uz Ķīnas eksportu uz ASV.

Pēc juaņas vērtības krituma Vašingtona Ķīnu pasludināja par "valūtas manipulatori", un norādīja, ka ar attiecīgu sūdzību vērsīsies Starptautiskajā valūtas fondā (SVF). Tas nozīmē, ka abu valstu konflikts tikai eskalējas, norādīja ASV biznesa telekanāla "Bloomberg News" žurnālists Kevins Sirilli.

Ķīna brīdina par pretsoļiem

"Šis ir prezidenta Trampa visagresīvākais solis, ko viņš ir spēris attiecībā uz Ķīnu sava pirmajā amata termiņa laikā. Un, ja kāds bija cerējis, ka vasaras laikā varētu notikt kāds izrāviens abu pušu attiecībās, tad viss liecina, ka mēs nevirzāmies šajā virzienā. Prezidents Tramps, šķiet, jūtas iedrošināts, sagaidot, ka rudenī tiks galīgi apstiprināta ASV-Meksikas-Kanādas jaunā brīvās tirdzniecības vienošanās. Viņš jūtas iedrošinātāks spert agresīvākus soļus pret Ķīnu," teica Sirilli.

Arī Tramps vēlāk paziņoja, ka Vašingtona vēl nav gatava noslēgt tirdzniecības vienošanos ar Pekinu.

Atšķirībā no citām centrālajām bankām, Ķīnas Centrālā banka nav neatkarīga, un tās virzienā vērstas apsūdzības par politisko iejaukšanos, kad notiek vērā ņemamas kursa svārstības.

Pekina gan noraidīja, ka manipulētu ar savas valūtas vērtību. Ķīnas Centrālā banka paziņoja, ka juaņas vērtības samazināšanās pamatā ir ASV pret Ķīnu vērstais "protekcionisms un tarifu palielināšana". Arī plašākā tirdzniecības konflikta kontekstā Pekina nav gatava piekāpties. Tā, sagaidot jauno tarifu pieaugumu, teica Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čunjinga.

"Ja Savienotās Valstis ievieš jaunus tarifus, Ķīna būs spiesta spert nepieciešamos pretsoļus, lai apņēmīgi aizstāvētu valsts un tās iedzīvotāju intereses. Visas sekas uz saviem pleciem būs jāiznes Savienotajām Valstīm," teica Čunjinga.

Ietekme var kļūt lielāka

Ņemot vērā politiski nokaitētās attiecības starp Vašingtonu un Pekinu un valdošo neskaidrību par turpmāko notikumu attīstību, bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka situāciju ar juaņas vērtību grūti vērtēt viennozīmīgi.

"No vienas puses, Ķīnas valūtas kurss nomināli tiek noteikts tirgū, tādēļ pateikt precīzi, ka Ķīna ļāva pārkāpt, to precīzi un skaidri pateikt nevar. Bet ir skaidrs, ka Ķīna diezgan stingri kontrolē kapitāla plūsmas, kas nāk iekšā un ārā, kas līdz ar to atsaucas valūtas kursa svārstībās. Proti, tas kaut kādā mērā tomēr bija lēmums šo robežu ļaut pārkāpt. Bet, ja skatāmies kopumā, no Starptautiskā Valūtas fonda, kas izvērtē visu valstu valūtas, pēdējos gados nav bijis tāds novērtējums, ka Ķīna aktīvi iejauktos savas valūtas vērtībā vai to speciāli vājinātu," teica ekonomists.

Bet kā konflikts ietekmē Latviju? "Risks ir, ja tirdzniecības konflikti paplašinās, gan starp ASV un Ķīnu, bet īpaši gadījumā, ja ASV sāk vērst savu politiku arī attiecībā pret Eiropu, tad ietekme uz Latvijas ekonomiku var kļūt lielāka.

Šobrīd tiešā šodienas ietekme ir nedaudz lēnāka izaugsme pasaulē un nedaudz lēnāka izaugsme mūsu Eiropas partneros un līdz ar to arī pie mums. Bet, skatoties uz priekšu, risks ir, ka eskalējoties ietekme kļūs lielāka," teica Āboliņš.

Pagājušajā gadā jau bija viena tirdzniecības tarifu zalve, kad Tramps ieviesta tarifus pret atsevišķām Eiropas Savienības precēm, kas atbildēja ar to pašu. Taču ar to, iespējams, vēl viss nebeigsies. Tramps vēl nesen atkal brīdināja par paaugstinātiem muitas tarifiem pret Eiropas Savienībā ražotajām automašīnām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti