ASV un Ķīna sper nākamos soļus pretī tirdzniecības kara izbeigšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien, 12. martā, sazvanījušās ASV un Ķīnas amatpersonas un apspriedušas nākamos soļus, lai virzītos tuvāk jaunam tirdzniecības nolīgumam. Tiesa, detalizētāka informācija netika izpausta. Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps martā paredzēto tarifu paaugstināšanu Ķīnas precēm atlika, norādot uz progresu tirdzniecības sarunās ar Pekinu. Tāpat Baltais nams noliedzis, ka Trampa un Ziemeļkorejas līdera tikšanās būtu atstājusi negatīvu ietekmi uz ASV un Ķīnas attiecībām.

ASV un Ķīna sper nākamos soļus tirdzniecības kara izbeigšanai
00:00 / 02:34
Lejuplādēt
ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins un ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers otrdien sazvanījušies ar Ķīnas vicepremjeru Liu He, lai apspriestu galvenos tirdzniecības jautājumus. Par to vēsta Ķīnas ziņu aģentūra "Xinhua". Saskaņā ar tās vēstīto, puses pārrunājušas nākamos soļus tirdzniecības sarunās, taču detalizētāka informācija netika sniegta.

 

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa pirmdien, 11. martā, apstiprināja, ka pašlaik vēl ir pāragri runāt par ASV prezidenta Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina iespējamo tikšanos, lai parakstītu gala tirdzniecības nolīgumu. Trampa preses sekretāre piebilda: ja šāda tikšanās būs, tad par to tiks darīts zināms plašākai sabiedrībai. Sandersa norādīja arī, ka viņai nav informācijas par to, ka ASV un Ķīnas valstu līderi plānotu sazvanīties.

Trampa administrācijas pārstāve uzsvēra, ka prezidents nepiekritīs tādam darījumam, kas nav izdevīgs ASV. Vienlaikus Baltā nama preses sekretāre noraidīja pārmetumus, ka ASV pozīcijas tirdzniecības sarunās ar Ķīnu varētu jebkādā veidā ietekmēt Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās, kas beidzās bez vienošanās.

Ziņu aģentūra "Bloomberg” uzdod retorisku jautājumu: "Vai maz Ķīnas prezidents Sji pietiekami uzticas pašreizējam Savienoto Valstu vadītājam, lai sēstos lidmašīnā un dotos parakstīt šo vienošanos?".

"Bloomberg" arī vērš uzmanību uz to, ka Tramps un viņa administrācija jau ilgstoši cenšas pārliecināt Ķīnas līderi, lai abi tiktos Floridā, kur tiktu parakstīta jaunā tirdzniecības vienošanās. Turpretī Ķīnas amatpersonas nobažījušās, ka, tās līderim šobrīd apmeklējot ASV, viņš varētu tikt nostādīt neveiklā situācijā, ņemot vērā neprognozējamo Baltā nama saimnieka rīcību.

Ķīnas ekonomikas eksperts Esvars Presāds no Kornela universitātes ASV apstiprināja šo informāciju, jo bieži tiekas ar ķīniešu amatpersonām. Eksperts arī norāda, ka Trampa tirdzniecības sarunas jaunie nosacījumi ar Ķīnu ir būvēti uz neuzticību. Tā, pēc Trampa un viņa administrācijas domām, balstās faktā, ka Pekina krāpjas un melo, tāpēc, lai iegūtu pēc iespējas labāku vienošanās, Vašingtonai ir jāizrāda lielāka pretestība.

Savukārt saskaņā ar ASV tirdzniecības pārstāvja Roberta Laithaizera teikto, Tramps vienkārši vēloties tādu vienošanos, kas ir izpildāma.

Vašingtona vēlas, lai Ķīna samazinātu tirdzniecības deficītu ar ASV, izvērstu aktīvāku cīņu pret amerikāņu tehnoloģiju zagšanu un ierobežotu valsts iejaukšanos preču tirgos.

KONTEKSTS:

Aizvadītājā gadā Pekinas un Vašingtonas attiecības strauji pasliktinājās pēc tam, kad Tramps pret Ķīnu vērsa jaunus importa tarifus, bet tā atbildēja ar to pašu. Pēdējās nedēļās abas puses iesaistījušās aktīvās sarunās, lai strīdus atrisinātu un mēģinātu noslēgt tirdzniecības vienošanos. Februāra beigās Tramps paziņoja, ka ASV atliks no 1. marta plānoto papildu ievedmuitas tarifu piemērošanu no Ķīnas precēm, kā iemeslu minot panākto progresu abu pušu tirdzniecības sarunās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti