ASV un Ķīna paraksta tirdzniecības līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps un Ķīnas Tautas republikas vicepremjers Liu He parakstījuši tā dēvēto pirmās pakāpes tirdzniecības vienošanos. Reaģējot uz jaunumu, indeksi Ņujorkas biržā pieauguši līdz rekordaugstam līmenim.

ĪSUMĀ:

  • ASV un Ķīna paraksta pirmās pakāpes tirdzniecības vienošanos.
  • Tas ir solis saspīlējuma mazināšanai tirdzniecības jautājumā, kas ilga 2 gadus.
  • Vienošanās paredz, ka 2 gadu laikā Ķīna no ASV iepirks preces un pakalpojumus 200 miljardu dolāru vērtībā.
  • Tas lielākoties attiecas uz ASV enerģētikas un lauksaimniecības nozarēm.
  • Ķīna apņēmusies aizsargāt intelektuālā īpašuma tiesības.
  • Ķīna piedāvās procedūras, kas ļaus likvidēt interneta vietnes, kas pārdod pirātiskas preces.
  • ASV sola uz pusi samazināt vairākus no ievedmuitas tarifiem Ķīnas precēm.
  • Tajā pašā laikā liela daļa tarifu paliks spēkā.
  • Ķīna gan ir pārliecināta, ka vienošanās ir izdevīga abām pusēm.
  • Tramps ir pārliecināts, ka pirmajai fāzei sekos arī otrā.
  • Tajā pašā laikā vienošanās pirmā fāze nerisina vairākas citas problēmas.
  • Piemēram, ASV nemazinās spiedienu uz Ķīnas telekomunikāciju gigantu “Huawei”.
  • Ķīna vēl joprojām kūtri ver vaļā savu finanšu tirgu ārvalstu investoriem.
  • Ja tiks panākta otrā vienošanās, ASV varētu atcelt vēl vairākus muitas tarifus Ķīnas precēm.

Lai gan tas mazina spriedzi abu lielāko pasaules ekonomiku starpā, vairākas problēmas vēl joprojām paliek neatrisinātas. 

Pēc gandrīz divu gadu saspīlējuma, kas ietekmējis finanšu tirgus visā pasaulē, ASV un Ķīnas attiecībās beidzot sperts pirmais solis attiecību normalizēšanā. Tirdzniecības līguma pirmā fāze paredz, ka divu gadu laikā Ķīna no ASV iepirks preces un pakalpojumus 200 miljardu dolāru vērtībā. Tas lielākoties attiecas uz ASV enerģētikas un lauksaimniecības nozarēm.

ASV prezidents Donalds Tramps ir pārliecināts, ka pirmajai fāzei sekos arī otrā.

“Vēlos teikt, ka šī ir lieliska diena gan Ķīnai, gan Amerikas Savienotajām Valstīm. Par šādu vienošanos cilvēki runā jau 40 gadus, taču nekad nav varējuši pat vienu papīru parakstīt.  Mums nekad nav bijusi tāda vienošanās,” paziņoja Tramps.

Ķīna apņēmusies aizsargāt intelektuālā īpašuma tiesības. Faktiski ar šo vienošanos tiek panākta lielāka ārvalstu uzņēmumu aizsardzība, lai to komercnoslēpumi nenonāktu pie Ķīnas konkurentiem. Ķīna arī nāks klajā ar procedūrām, kas ļaus ātri un efektīvi likvidēt interneta vietnes, kas pārdod pirātiskas preces.

Savukārt ASV sola uz pusi samazināt vairākus no ievedmuitas tarifiem, kas attiecas uz Ķīnas precēm. Tajā pašā laikā liela daļa tarifu paliks spēkā. Ķīna gan ir pārliecināta, ka vienošanās ir izdevīga abām pusēm.

Ķīnas vicepremjers Liu He pauda, ka “vienošanās par tirdzniecības līguma pirmo fāzi starp Ķīnu un Amerikas Savienotajām Valstīm nesīs labumu abām valstīm. Tā arī pierāda, ka abas valstis spēj kopīgi meklēt risinājumus, kā arī veiksmīgi tikt galā ar dažādām problēmām un nesaskaņām, izmantojot dialogu un konsultācijas, kas balstās abpusējā cieņā”.

Tajā pašā laikā vienošanās pirmā fāze nerisina vairākas citas problēmas. Piemēram, ASV nemazinās spiedienu uz Ķīnas telekomunikāciju gigantu “Huawei”. Tāpat arī Ķīna vēl joprojām kūtri ver vaļā savu finanšu tirgu ārvalstu investoriem. Šobrīd vidējie tarifi no abām pusēm vēl joprojām ir par 20% augstāki, nekā tie bija pirms tirdzniecības kara sākuma.

Ja tiks panākta arī otrās fāzes vienošanās, tad ASV varētu atcelt vēl vairākus pret Ķīnas precēm vērstos muitas tarifus.

Ekonomisti norāda, ka Ķīna divu gadu laikā iepirks ASV preces un pakalpojumus 200 miljardu dolāru vērtībā, tai skaitā lauksaimniecības produktus. Pekina arī apņēmusies aizsargāt intelektuālā īpašuma tiesības. Tomēr gan amatpersonas, gan eksperti ir vienisprātis, ka svarīgāka būs tā dēvētā otrās pakāpes vienošanās. Ja abām valstīm izdosies panākt kompromisu, Vašingtona varētu atcelt arī noteiktos papildu ievedmuitas tarifus Ķīnas precēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti