Pusdiena

Pēc referenduma Maķedonijas premjers sola turpināt cīņu par valsts nosaukuma maiņu

Pusdiena

Pusdiena 02.10.2018

ASV un Kanāda ir vienojušās par jaunu tirdzniecības līgumu

ASV un Kanāda vienojas par jaunu tirdzniecības līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV un Kanāda ir vienojušās par jaunu tirdzniecības līgumu. Paredzēts, ka līdz ar Meksiku tas aizstās Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu jeb NAFTA, kas vairāk nekā 20 gadus regulējis tirdzniecības attiecības starp trim valstīm.

ĪSUMĀ:

  • Tramps kritizējis iepriekšējo NAFTA līgumu un pieprasīja jaunu.
  • Vienošanās ar Meksiku panākta jau augustā, sarunas ar Kanādu ieilga.
  • Trampa administrācija deva Kanādai laiku līdz svētdienas pusnaktij.
  • Dažas minūtes pirms termiņa vienošanās panākta.
  • Pagaidām nav oficiālo ziņu par vienošanās detaļām.
  • Jauno līgumu iecerēts parakstīt līdz 1.decembrim.

 

Līgumu pieprasīja pārskatīt ASV prezidents Donalds Tramps, draudot no tā izstāties. Kanādas premjers Džastins Trudo vienošanos raksturoja kā „labu dienu Kanādai”. Pozitīvi reaģējuši arī tirgi.  

1994.gadā starp ASV, Kanādu un Meksiku noslēgto Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu jeb NAFTA ASV prezidents Donalds Tramps kritizējis kā „briesmīgu vienošanos”, kas kaitē Savienoto Valstu interesēm un veicina darbavietu pārcelšanu uz Meksiku. Viņš pieprasīja to pārskatīt, draudot pretējā gadījumā no tās izstāties.

ASV jau augustā panāca vienošanos par jauniem sadarbības noteikumiem ar Meksiku, taču Vašingtonas attiecības ar Kanādu pēdējās nedēļās bijušas saspringtas un bija bažas, ka Otava paliks ārpus vienošanās ietvara. Trampa administrācija kā termiņu vienošanās panākšanai ar Kanādu bija noteikusi svētdienas pusnakti.

Burtiski dažas minūtes pirms termiņa tika paziņots, ka vienošanās ir noslēgta.

NAFTA tiks aizstāta ar jaunu trīspusējo nolīgumu, kura nosaukums būs Savienoto Valstu, Meksikas un Kanādas līgums jeb USMCA.

NAFTA aptvēra 500 miljonus iedzīvotāju, un trīs valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms ir apmēram triljons ASV dolāru gadā.

Kopīgi izplatītajā Savienoto Valstu un Kanādas paziņojumā gan nekas nav teikts par vienošanās detaļām.

Taču avoti vēsta, ka Kanāda piekritusi savu tirgu vairāk atvērt ASV piena produktiem. Kanādas valdības iekšējā tirgū īstenotās piena kvotas un piena cenas regulēšana nozīmē augstākas cenas patērētājiem, taču stabilus ienākumus lauksaimniekiem.

Kanāda līdz šim noteikusi augstus importa tarifus piena produktiem, līdz ar to tirgu padarot grūtāk pieejamu ārvalstu ražotājiem.

Apmaiņā Savienotās Valstis piekāpušās Kanādas prasībai nemainīt strīdu risināšanas noteikumus.

Tramps arī bija piedraudējis ar 25% tarifu auto importam no Kanādas un Meksikas, bet jaunā vienošanās no tā pasargās. Vienlaikus ASV noteiktie tērauda un alumīnija tarifi joprojām ir spēkā, un par tiem būs nepieciešamas atsevišķas sarunas.

Vašingtona un Otava kopīgā paziņojumā teica, ka līgums kopā ar Meksiku ir „modernizēta tirdzniecības vienošanās 21.gadsimtam” un būs pamatā „brīvākiem tirgiem, godīgākai tirdzniecība un spēcīgai ekonomikas izaugsmei reģionā”.

Saskaņā ar avotu teikto jaunie nosacījumi arī paredz stiprināt strādājošo aizsardzību, stingrākus vides aizsardzības noteikumus, jaunu regulējumu autotirgum. Ietvertas arī digitālās ekonomikas un jaunas intelektuālā īpašuma aizsardzības normas.

Plašāku komentāru no iesaistītajām pusēm pagaidām nav, taču Kanādas premjers Džastins Trudo pēc vienošanās noslēgšanas teica, ka šī ir „laba diena Kanādai un tās tuvākajiem tirdzniecības partneriem”. Meksikā paziņoja, ka vienošanās „slēdz durvis uz reģiona tirdzniecības sadrumstalošanos”.

Jauno līgumu iecerēts parakstīt līdz 1.decembrim. Pirms tam līgums jāapstiprina ASV Kongresam.

ASV prezidents ar jauno vienošanos vēlas izlīdzināt tirdzniecības bilanci, jo šobrīd ASV importē vairāk, nekā eksportē. Tomēr eksperti norāda, ka ir citi faktori, kas ietekmē tirdzniecības bilanci vairāk nekā tirdzniecības politika.

ASV pēdējā laikā iesaistījusies tirdzniecības karos vairākās frontēs, gan ar Meksiku un Kanādu, gan Ķīnu, tāpēc noslēgtā vienošanās ir pozitīvs pavērsiens, kas ļauj nedaudz pieklusināt asos toņus tirdzniecības sarunās. Jaunais līgums būs spēkā 16 gadus un to varēs pārskatīt pēc sešiem gadiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti