Pusdiena

VDK izpētes komisija aicina politiķus «Atklātības likumu» pieņemt pirms vēlēšanām

Pusdiena

Pusdiena 27.07.2018

ASV un ES vienojas risināt tirdzniecības strīdu

ASV un ES vienojas risināt tirdzniecības strīdu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) un Eiropas Savienība (ES) panākušas vienošanos par kopīgiem soļiem tirdzniecības strīda atrisināšanai. Par to pēc sarunām Baltajā namā paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

 “Pirmkārt, mēs vienojāmies kopā strādāt, lai panāktu nulles tarifus, atceltu tirdzniecības barjeras un subsīdijas rūpniecības precēm ārpus autobūves industrijas. Paldies, paldies. Mēs arī strādāsim, lai samazinātu ierobežojumus un palielinātu tirdzniecību pakalpojumu, ķīmiskās, farmaceitiskās un medicīnas rūpniecības nozarēs, kā arī sojas pupu pārdošanā,” paziņoja Tramps.

Junkers pēc divu stundu sarunām atzina, ka plānoto sarunu laikā abas puses atturēsies noteikt jaunus tarifus un izvērtēs jau noteiktās nodevas tēraudam un alumīnijam.

Viņš norādīja, ka panākto vienošanos nosaka savstarpēja sapratne. Tās detaļās pagaidām netiek izpaustas, taču eksperti norāda, ka Tramps varētu arī atteikties no plāniem noteikt ievedmuitas tarifus automašīnām, kas visvairāk kaitētu Vācijas autobūvniekiem.

Vēl pavisam nesen saspīlējums Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu starpā bija sasniedzis tādu punktu, kad gan politiķi, gan eksperti arvien biežāk pieminēja iespējamā tirdzniecības kara izcelšanos.

Šī saspīlējuma pamatā bija Trampa apstiprinātās jaunās muitas nodevas no Eiropas importētajam tēraudam un alumīnijam, kurām sekoja Eiropas Savienības atbildes nodevas un Trampa draudi piemērot papildu tarifus arī eiropiešu automašīnām. Tieši tāpēc ar nepacietību tika gaidīta Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera un Briseles delegācijas viesošanās Vašingtonā.

Vēl pirms došanās uz Vašingtonu Žans Klods Junkers paziņoja, ka viņš ļoti labi pazīst  Trampu un zina, kā ar viņu sarunāties, taču lielas ilūzijas par iespējamo sarunu iznākumu viņš neloloja, vien solot sarunās nevis aizstāvēties, bet gan piedalīties kā līdzvērtīgs partneris.

Jau pēc sarunām viņš norādīja, ka mērķis ir bijis viens – panākt vienošanos par tarifu atcelšanu un vājināšanu industriālajām precēm un šāda vienošanās ir panākta. Ir identificētas vairākas jomas, kurās tiks uzsākts kopīgs darbs saspīlējuma mazināšanai un tagad mērķis ir virzīties pretī pilnīgai muitas nodevu atcelšanai. Komentējot sarunās apspriestos jautājumus, Žans Klods Junkers paskaidroja, kā tieši turpmāk izvērtīsies abu valstu sadarbība.

“Mēs esam vienojušies pastiprināt sadarbību enerģētikas jomā, un Eiropas Savienība ir gatava celt jaunus termināļus sašķidrinātās gāzes importēšanai no ASV. Runājot par lauksaimniecību, Eiropas Savienība var importēt lielākus apjomus sojas pupiņu un tas tiks darīts. Mēs arī esam vienojušies sadarboties, lai reformētu Pasaules Tirdzniecības organizāciju. Tas nozīmē, ka līdz brīdim, kamēr sarunas turpinās un viena no pusēm neizlemj no tām izstāties, jaunās muitas nodevas tiks apturētas. Arī nodevas tēraudam un alumīnijam tiks pārskatītas,” norādīja Junkers.

Tramps ir paziņojis, ka Eiropas Savienības un ASV attiecībās ir sākusies jauna fāze un šī esot liela diena brīvai un godīgai tirdzniecībai.

Junkera un Trampa vienošanās atzinīgi uzņemta vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijas ekonomikas ministram Peteram Altmaieram slavējot panākto progresu, kas ļaus izvairīties no tirdzniecības kara un glābt miljoniem darbavietu. "Vakardienas sarunas panāca to, ka varam izvairīties no tirdzniecības kara un atgriezties pie sarunu galda. [..] Tas arī noņem daudzu cilvēku bažas par būtisku kaitējumu pasaules ekonomikai," stāsta Altmaiers.

Tomēr spēkā paliek jau martā pieņemtie tarifi pret Eiropas alumīnija un tērauda eksportu. Tagad tiks izveidota ekspertu darba grupa, kas strādās pie tarifu pazemināšanas un centīsies novērst strīdus. Kamēr rit diskusijas, jaunus tarifus neviena no pusēm  neieviesīs. Bet lai panāktu kādu konkrētāku vienošanos par brīvo tirdzniecību starp abām valstīm, Junkeram būs nepieciešama visu dalībvalstu piekrišana un tas varētu būt sarežģīts process. Vienošanās mazina saspīlējumu ES un ASV attiecībās, tomēr bažas saglabājas, vai Trams savu viedokli nemainīs.  Pēdējā laikā Eiropu pārsteigusi gan Trampa straujā attieksmes maiņa pret Krieviju, gan Eiropas Savienību un NATO.

Arī politikas komentētāji gan par notikušajām sarunām izsakās visai piesardzīgi. Tā, piemēram, domnīcas “Atlantic Council” pētnieks Barts Oostervelds vienošanos sauc tikai par pamatdialoga atjaunošanu, jo izvairīšanās no katastrofas nav nekāds lielais panākums. Turklāt sojas pupiņu tirdzniecība un sašķidrinātā gāze nemaz neesot tik ārkārtīgi nozīmīgi jautājumi.

Liberālā Eiropas Parlamenta deputāte no Nīderlandes Marietje Šāke savukārt uzskata, ka Junkers nav panācis Trampa apņemšanos pilnībā atcelt negodīgos tarifus alumīnijam un tēraudam, tāpēc šīs sarunas ir uzskatāmas par izgāšanos.

Vēl pirms sarunām daži eksperti arī uzsvēra, ka Trampa aicinājums virzīties pretī ekonomiskajai sadarbībai, kas būtu brīva no tarifiem, nodevām un subsīdijām arī nav nekas jauns, jo faktiski to paredzēja arī Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības jeb ASV un Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības līgums, par kura pieņemšanu sarunas gan pašlaik ir apstājušās.

Vienošanās tiek vērtēta kā Baltā nama saimnieka uzvara, jo viņš saviem atbalstītājiem iepriekš solīja īstenot auglīgu un konfrontējošu tirdzniecības stratēģiju, kā arī  nopietni nepiekāpties sarunās ar Eiropas Savienības pārstāvjiem.

KONTEKSTS:

ASV kopš 1.jūnija sāka piemērot ievedmuitu ES eksportētajam alumīnijam un tēraudam 6,4 miljardu eiro apmērā. Tarifi vērsti arī pret Ķīnu, Kanādu, Meksiku un citiem tradicionāli ASV sabiedrotajiem. ES ieviesa atbildes tarifus, un tas notika laikā, kad vēl lielāks tirdzniecības konflikts ASV izveidojies ar Ķīnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti