ASV un ES tirdzniecības līgums: EK rosina investoru aizsardzībai ieviest kompensāciju mehānismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pilnībā atvērta un moderna ārvalstu investoru aizsardzības sistēma - tā Eiropas Komisija (EK)  raksturo savus jaunos priekšlikumus investoru aizsardzības sistēmas reformai topošajā brīvās tirdzniecības līgumā starp Eiropu un ASV. 

Līdz šim Eiropā tieši investoru aizsardzība ir bijusi viens no strīdīgākajiem līguma aspektiem. Kritiķi uzsver, ka ārvalstu investoriem nebūtu nepieciešama īpaša privāta tiesvedības sistēma. Tomēr aizstāvji saka, ka ASV nav neviena likuma, kas aizliegtu diskriminēt ārvalstu uzņēmumus.  

Lai gan ārvalstu investoru aizsardzības mehānisms brīvās tirdzniecības līgumos tiek lietots jau kopš piecdesmito gadu beigām un ir Vācijas izgudrojums, šīs normas iekļaušana topošajā līgumā ar Amerikas Savienotajām Valstīm ir izraisījusi ne mazums kaislību.

Daudziem sabiedrībā pastāv bažas, ka Amerikas korporācijas varētu izmantot savu investīciju aizsardzību kā ieganstu, lai piespiestu Eiropas valstu valdības mīkstināt vides vai patērētāju aizsardzības noteikumus.

Tādēļ Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma ir nākusi klajā ar priekšlikumiem pilnīgi jaunas investoru tiesas izveidei.

“Pat demokrātiskās valstīs var būt diskriminācija, var mainīties licences, var pastāvēt ekspropriācijas un nacionalizācijas gadījumi. Un tās ir situācijas, par kurām mēs runājam. Un, ja ārzemju uzņēmums tiek šādi diskriminēts, tad runa var būt tikai par kompensāciju, nevis par likuma izmaiņām. Tas ir šis aizsardzības mehānisms,” sacīja Malmstrēma.

Atšķirībā no līdzšinējā ārvalstu investoru aizsardzības mehānisma piedāvātais tiesas modelis ļautu lietas izskatīt atklāti, nevis aiz slēgtām durvīm. Tiesnešiem tiktu izvirzītas tādas pašas kvalifikācijas prasības, kā citās starptautiskās tiesās, un viņu saraksts tiktu apstiprināts jau laikus no ASV un Eiropas puses. Lietu sadalei būtu jānotiek automātiski, un dalībnieki nevarēs izvēlēties, kurš tiesnesis iztiesās lietu, sacīja komisāre Malmstrēma.

 “Mēs ceram, ka šī tiesa netiks izmantota pārāk bieži. Tomēr šobrīd, kamēr mēs veidojam ļoti ambiciozu brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV, ir svarīgi izmantot iespēju, lai pilnībā reformētu investoru aizsardzības sistēmu,” uzsvēra Malmstrēma.

“Tas noderēs, gan risinot potenciālos strīdus ar ASV, gan arī ar valstīm, kur tiesu sistēma nav tik stabila. Bet arī līgumā ar ASV ir svarīgi, lai būtu šāda vienošanās, ko ir uzsvērušas arī dalībvalstis. Vairumu domstarpību droši vien varēs atrisināt bez lielām problēmām. Tomēr Amerikā nav neviena likuma, kas skaidri aizliegtu ārzemju uzņēmumu diskrimināciju. Tādēļ Eiropai tas ir nepieciešams vairāk nekā ASV,” atzina komisāre.

Komisāre uzsvēra, ka Eiropas uzņēmumi visvairāk pasaulē izmanto investoru aizsardzības mehānismu, kas iekļauts jau esošajos līgumos ar dažādām valstīm. Brisele vēlas arī ietvert jauno investīciju tiesu visās topošajās vienošanās ar citiem pasaules reģioniem.

Par piedāvāto mehānismu vēl notiks konsultācijas ar Eiropas Parlamentu un dalībvalstīm, kā arī sarunas ar amerikāņiem. Un lai gan Eiropas puse ir izteikusi gandarījumu par komisijas idejām, amerikāņu pirmā reakcija ir bijuši ne tik pretimnākoša.

Jau ziņots, ka līgums varētu radīt brīvo tirgu aptuveni vienam miljardam iedzīvotāju, harmonizējot noteikumus un atceļot tarifus abās Atlantijas okeāna pusēs. Tomēr sarunas tika plaši kritizētas, pastāvot bažām, ka līgums varētu aizstāt nacionālos likumus.

Tā pretinieki arī uzsver, ka sarunas notiekot slepenībā un līguma galvenais mērķis esot nodrošināt korporatīvo interešu aizstāvību. Reaģējot uz kritiku, Brisele publiskojusi vairākus ar sarunām saistītus dokumentus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti