ASV un Eiropa turpina strīdus par subsīdijām «Boeing»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš koronavīrusa pandēmija ir izplatījusies pa visu pasauli, starptautiskā ceļošana ir kļuvusi krietni sarežģītāka. Šis periods smagi ietekmē gan lidsabiedrības, gan arī lidmašīnu ražotājus. Turklāt divi lielākie lidmašīnu ražotāji "Boeing" un "Airbus" jau vairākus gadus ir ierauti starptautiskajā strīdā Pasaules Tirdzniecības Organizācijā, kas saasināja arī transatlantiskās attiecības.

ASV un Eiropa turpina strīdus par subsīdijām "Boeing"
00:00 / 04:37
Lejuplādēt

Pasaules Tirdzniecības Organizācija (PTO) ir pieņēmusi lēmumu senā strīdā starp Eiropas Savienību un ASV par subsīdijām lidmašīnu ražotājam "Boeing”. Tomēr katra puse šo lēmumu traktē pa savam.

Eiropas Komisija paziņoja, ka PTO tai atļāva piemērot muitas nodevas ASV precēm, kas gadā sasniegtu 4 miljardus dolāru. ASV valdība apgalvo, ka tas nav iespējams, jo apstrīdētās nodokļu atlaides, ko Vašingtonas štats savulaik piešķīra "Boeing”, vairs nav spēkā.

Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis sacīja, ka Eiropa pagaidām nepiemēros jaunas muitas nodevas un vēlas turpināt diskusijas ar Vašingtonu. Tomēr Eiropas Parlamenta Starptautiskās tirdzniecības komitejas vadītājs, vācu sociāldemokrāts Bernds Lange ir noskaņots krietni kareivīgāk.

"Ja godīgi, tad es īsti nevēlos kārtējo reizi atkal un atkal soli pa solim mēģināt mazināt spriedzi, ja no ASV puses ir vērojama tikai eskalācija. Un dažreiz man liekas, ka mums ir jādod skaidra atbilde Amerikas Savienotajām Valstīm," saka Lange.

Langi sadusmoja nesenais ASV valdības lēmums paaugstināt muitas nodevas tērauda importam no Eiropas un citu reģionu valstīm. Tādēļ viņš pieļāva iespēju, ka par Eiropas atbildes soli varētu kļūt nesenās saldēto omāru vienošanās neapstiprināšana.

"Varbūt, ka tā ir vienīgā atbilde, ko ASV un pašreizējā administrācija spēj saprast," tā Lange.

Strīds starp Eiropu un Ameriku par neatļautu valsts atbalstu "Boeing" un "Airbus" nav jauns. PTO jau iepriekš atzina, ka abas puses ir pārkāpušas noteikumus. Vašingtona to izmantoja, lai paaugstinātu nodevas vairākām Eiropā ražotajām precēm. Bet Brisele tagad vēlas panākt, lai ASV tās atceļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti