Panorāma

Eiroparlaments iztaujā jaunos komisārus

Panorāma

Programmu pašnāvību riska mazināšanai plāno paplašināt

ASV sankcijas skars arī Latviju

ASV tarifu kāpumu ES precēm EP deputāte saista ar Trampa gatavošanos vēlēšanām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV tarifu pieaugums no Eiropas ievestajām precēm, kas stāsies spēkā 18. oktobrī, ir nepatīkams, bet šī retorika ir vajadzīga ASV prezidentam Donaldam Trampam, gatavojoties vēlēšanām, norādīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (“Jaunā Vienotība”).

ASV tarifu no Eiropas ievestajām precēm pieauguma kopējā summa tiek lēsta 6,8 miljardu eiro gadā. Tā ASV reaģē uz tām subsīdijām Eiropas lidmašīnu ražotājam “Airbus”, kuras Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) mēneša sākumā atzina par nelikumīgām.

Tas ir 15 gadus ilgs strīds par to, ka Eiropa pārāk atbalsta savu lidmašīnu ražotāju “Airbus” un tādējādi nostādījusi ASV avioražotājus nelabvēlīgā situācijā.

PTO uzlikusi Eiropai vislielāko sodu, kādu jebkad kādam piespriedusi. Un ASV to nekavējās izmatot, lai ar PTO atļauju uzliktu tarifus Eiropas precēm. Importējot uz ASV, būs 10% tarifs Francijā, Vācijā, Spānijā un Apvienotajā Karalistē saražotajām lidmašīnām un 25% tarifs atsevišķiem pārtikas produktiem, tai skaitā īru un skotu viskijam, olīvām, sieram, jogurtam, franču vīniem un vēl vairākām lietām, tai skaitā Lielbritānijā un Vācijā drukātajām grāmatām.

Latvijā šie importa nodokļi skars sviestu, sieru, cūkgaļas desas un saldētos augļus. Kopējā summa ir 480 tūkstoši eiro. Tā gan nav liela daļa no Latvijas kopējā eksporta uz ASV.

“Protams, tiem ražotājiem, kurus tas skar tieši, tas būs nepatīkami. Bet Eiropas Savienība tūlīt iesniedz pretprasību pret “Boeing”, jo “Boeing” tāpat tiek subsidēts. “Boeing” prasība tiks izskatīta 2020. gadā, un mēs to vinnēsim. Jo tad, kad sākās šis karš “tu man – es tev”, tad zaudētājas ir abas puses. Tas ir ļoti neveselīgi, bet Tramps ieiet priekšvēlēšanu gadā, un viņam šī retorika ir vajadzīga ASV,” komentēja Kalniete.

Minētie ASV jaunie importa tarifi tiek uzlikti saskaņā ar PTO lēmumu par “Airbus”. Savukārt ASV iepriekš noteiktie tarifi tēraudam un alumīnijam bija ASV rīcība bez jebkāda saskaņojuma vai PTO lēmuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti