Pusdiena

OIK reforma: Ekonomikas ministrija skaita labos darbus; Saeima vētīs ministriju

Pusdiena

Pusdiena 29.12.2018

ASV Senāts šonedēļ nepanāks vienošanos par valdības finansēšanu

ASV Senāts šonedēļ nepanāks vienošanos par valdības finansēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV jau gandrīz nedēļu daļēji apturēts valdības iestāžu darbs, politiķiem joprojām nespējot vienoties par valdības finansēšanu. Sarunas par budžeta likumprojektu atsāksies tikai nākamnedēļ. ASV prezidents Donalds Tramps atsakās to parakstīt, ja nebūs iekļauti viņa prasītie pieci miljardi dolāru sienas būvniecībai uz robežas ar Meksiku. Kongresā Demokrātu partija Trampu apsūdz par imigrācijas jautājuma pārspīlēšanu polisku aprēķinu dēļ. Bez budžeta un finansējuma valdībai simtiem tūkstoši valsts iestāžu darbinieku palikuši neziņā par algu izmaksu.

ASV valdības iestāžu darbs daļēji apturēts jau kopš pagājušās sestdienas, taču budžeta likumprojekts, kas to atjaunotu, joprojām iestrēdzis strupceļā. ASV Kongress pēc Ziemassvētku brīvdienām sanāca uz sēdi ceturtdien tikai uz dažām minūtēm, pieņēma lēmumu atkal pulcēties tikai pirmdien, bet sarunas par budžetu atsākt tikai trešdien, kad kopš federālās valdības darba daļējas apturēšanas būs pagājušas jau gandrīz divas nedēļas.

Strupceļš izveidojies, ASV prezidentam Donaldam Trampam pieprasot budžeta projektā iekļaut piecus miljardus dolāru viņa solītas sienas būvniecībai uz robežas ar Meksiku. Pret to iebilst Demokrātu partijas likumdevēji. Bez pieciem miljardiem sienai Tramps atsakās parakstīt budžeta projektu, un bez tā nav finansējuma daļas valdības iestāžu darba turpināšanai.

Trampa pārstāvētajai Republikāņu partijai vairākums ir abās Kongresa palātās, taču Senātā budžeta apstiprināšanai viņam nepieciešamas 60 no 100 deputātu balsīm, līdz ar to nepieciešams arī demokrātu atbalsts. Baltais nams par strupceļu ceturtdien vainoja Demokrātu partiju, to apsūdzot par izvēli apturēt valdības darbu, lai „aizsargātu nelegālos imigrantus, nevis amerikāņus”. Paziņojumā teikts, ka nauda nepieciešama, lai apturētu narkotiku un noziedznieku plūsmas, taču vārds „siena” nav minēts.

Tramps tviterī demokrātus apsūdzēja par šķēršļu likšanu „izmisīgi vajadzīgajai sienai”. Viņš paziņojis, ka negrasās piekāpties. „Esmu skaidri licis saprast savu nostāju, ka jebkādā tēriņu likumā par valdības darba finansēšanu ir jābūt iekļautai robežas apsardzei. Nevis politisku iemeslu dēļ, bet gan mūsu valsts, mūsu drošības dēļ. Tas nav tikai mans vēlēšanu kampaņas solījums. Tas ir solījums, ko devis ikviens deputāts. Tas ir svinīgais solījums aizstāvēt un aizsargāt Amerikas Savienotās Valstis. Tas ir mūsu svēts pienākums. Mums nav izvēles.”

Demokrāti par situāciju savukārt vaino Trampu, viņa prasības pēc finansējuma robežas sienai kritizējot kā politisku manevru un naudas izšķērdēšanu.

Finansējuma apturēšana skārusi lielāko daļu no 15 ASV federālajiem departamentiem jeb ministrijām. Tūkstošiem darbinieku ir spiesti doties bezalgas atvaļinājumā vai strādāt neziņā par algas izmaksu. Piemēram, muitas un robežkontroles darbiniekiem jāturpina strādāt, bet algas izmaksa kavēsies; mājās jāpaliek 80% nacionālo parku darbinieku; bezalgas atvaļinājumā jādodas arī lielākajai daļai ASV Ieņēmumu dienesta darbinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti