ASV sašķidrinātās gāzes eksports uz Eiropu nepilna gada laikā pieaudzis par 270%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kopš pagājušā gada jūlija sašķidrinātās dabasgāzes piegādes apjomi no ASV uz Eiropu ir palielinājušies par 270%. Tā liecina jaunākie Eiropas Komisijas (EK) dati, kas tika paziņoti tikšanās laikā starp Eiropas un Amerikas gāzes uzņēmumu pārstāvjiem. Briselē cer, ka šie pozitīvie rādītāji liks ASV prezidentam Donaldam Trampam atturēties no tirdzniecības kara ar Eiropu.

EK turpina skaļi klāstīt par arvien jauniem sasniegumiem tirdzniecības attiecībās ar ASV. Pirms dažiem mēnešiem Brisele publicēja statistiku par strauju ASV sojas pupiņu piegāžu palielināšanos. Turklāt tagad tās var izmantot arī biodegvielas ražošanā. Un šonedēļ pienāca sašķidrinātās dabasgāzes kārta. Jaunākie EK dati liecina, ka nepilna gada laikā ASV sašķidrinātās dabasgāzes eksports uz Eiropu pieauga par vairāk nekā 270%.

ASV sašķidrinātās gāzes eksports uz Eiropu nepilna gada laikā pieaudzis par 270%
00:00 / 03:18
Lejuplādēt
Par to preses konferencē paziņoja Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Migels Ariass Kaņjete. "Pēc tam, kad [Eiropas Komisijas] prezidents [Žans Klods] Junkers un [ASV] prezidents Tramps 2018. gada jūlijā noslēdza vienošanos, Eiropas Savienība būtiski palielināja sašķidrinātās dabasgāzes importu no ASV. Šā gada pirmajos mēnešos ASV ir piegādājušas 13% no kopējā sašķidrinātās dabasgāzes importa apjoma. Savukārt pērn tie bija tikai 5%.

 

Un arī Amerikai Eiropas tirgus tagad veido 35% no visām piegādēm salīdzinājumā ar 11% pērn."

Gan sašķidrinātā dabasgāze, gan sojas pupiņas ir īpaši minētas vienošanās tekstā, ko EK priekšsēdētājs Junkers pērn noslēdza ar ASV prezidentu Trampu. Tādēļ Briselei tagad ir svarīgi parādīt Baltajam namam, ka Eiropa prot turēt savu vārdu. Ja reiz vienošanās ir panākta, tad no tās ir arī ieguvums.

Turklāt oficiālajos paziņojumos tiek bieži minēts Trampa vārds. Arī tas nav nejauši. Ir labi zināms, ka Trampam patīk uzsvērt savu nozīmību.

Tādēļ arī Brisele nekautrējas atgādināt, ka visi šie sasniegumi ir kļuvuši iespējami tikai tādēļ, ka ir noslēgta Trampa un Junkera vienošanās.

Attēlā ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs
Attēlā ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs
Viesojoties Briselē, ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs sacīja, ka ir apmierināts ar līdzšinējo progresu, un paziņoja par eksporta atļaujas izsniegšanu vēl diviem topošajiem termināļiem Teksasā un Luiziānā.

 

"Amerikas sašķidrinātā dabasgāze Eiropai nav tikai vēl viens enerģoresursu avots. Tas ir arī reģionālās drošības, autonomijas un ekonomiskās labklājības pieaugums.  Šīs gāzes tirdzniecības apjomu palielināšanās veicina arī mūsu NATO partneru kolektīvās noturības spējas," paziņoja Perijs.

EK atzīst, ka bez gāzes tuvākajā laikā Eiropa nevarēs iztikt. Tādēļ tā vēlas, lai līdz 2022. gadam visām bloka valstīm, izņemot Maltu un Kipru, būtu pieeja vismaz trim gāzes piegādes avotiem.

Tāpat Brisele cer, ka šie pozitīvie eksporta rādītāji atturēs Trampu no muitas nodevu uzlikšanas Eiropas automašīnām. Ir kļuvis zināms, ka oficiālās tirdzniecības sarunas starp ASV un ES tiks uzsāktas jau pirmdien, 6. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti