ASV prezidents draud ES ar jauniem tirdzniecības tarifiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps draud Eiropas Savienībai (ES) ar jauniem tirdzniecības tarifiem vairāku miljardu eiro apmērā saistībā ar subsīdijām Eiropas aviobūves gigantam "Airbus". Viņš paziņoja, ka bloks "gadiem izmantojis" ASV, bet tas "drīz beigsies". Tarifi var tikt ieviesti tādām Eiropas precēm kā lidaparāti un siers. ES nosauca ASV rīcību par "krietni pārspīlētu" un paziņoja, ka savukārt sākusi gatavoties pretpasākumu ieviešanai pret ASV saistībā ar subsīdijām ASV aviobūves gigantam "Boeing".

ASV prezidents draud ES ar jauniem tirdzniecības tarifiem
00:00 / 03:19
Lejuplādēt
ASV un Eiropas strīdi Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) par subsīdijām lidmašīnu ražotājiem nav jauni un ilguši jau vairāk nekā desmit gadus.

 

Vašingtona jau 2004. gadā apsūdzēja Franciju, Vāciju, Lielbritāniju un Spāniju par nelikumīgu valsts atbalstu Eiropas aviobūves gigantam "Airbus". Gadu vēlāk sūdzību PTO savukārt iesniedza ES, apsūdzot Vašingtonu par nelikumīgām subsīdijām ASV lidmašīnu ražotājam "Boeing".

"Airbus" lietā PTO 2010. gadā secināja, ka daļa Eiropas ražotajam piešķirto subsīdiju bija nelikumīgas un kaitējušas ASV. ES daļu subsīdiju atcēla, Vašingtona to neuzskatīja par pietiekamu. Pēdējie gadi aizvadīti, abām pusēm pārsūdzot lēmumus. Galīgais spriedums varētu būt gaidāms tuvākajos mēnešos.

ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laitaizers paziņoja, ka "prāvošanās ilgusi 14 gadus un ir pienācis laiks rīcībai".

Viņa birojs pirmdien informēja, ka ASV Eiropas Savienībā ražotajām precēm grasās noteikt muitas nodevas 11 miljardu ASV dolāru jeb nepilnu desmit miljardu eiro apmērā. Laitaizers piebilda, ka tarifus varēs atcelt, kad "Eiropas Savienība izbeigs šīs kaitīgās subsīdijas". Tarifi tiek apsvērti tādām Eiropa ražotām precēm kā helikopteri, lidmašīnu daļas, vīns un siers.

"Airbus" ASV draudus nosauca par "pilnīgi nepamatotiem".

Bet ASV prezidents Donalds Tramps otrdien tviterī paziņoja, ka "Eiropas Savienība tirdzniecībā gadiem izmantojusi Savienotās Valstis", bet tas "drīz beigsies".

Eiropas Savienība ASV nosaukto tarifu skaitli – 11 miljardus dolāru – nosauca par "krietni pārspīlētu". Eiropas Komisijas pārstāvis Daniels Rosario norādīja, ka Brisele jau gatavo savus tarifus saistībā ar Vašingtonas subsīdijām "Airbus" konkurentam, ASV aviobūves gigantam "Boeing".

"Summa, ko nosauca ASV tirdzniecības pārstāvis, ir balstīta uz Savienoto Valstu iekšējiem aprēķiniem, kurus Pasaules Tirdzniecības organizācija nav apstiprinājusi. Vienlaikus arī paralēli notiekošajā strīdā par "Boeing" tuvojas lēmums par to, kādus pretpasākumus ir tiesīga īstenot Eiropas Savienība.

Eiropas Savienība joprojām ir atvērta sarunām ar Savienotajām Valstīm, ja šīs sarunas ir bez priekšnoteikumiem un mērķētas uz taisnīgu iznākumu," sacīja Rosario.

PTO 2012. gadā secināja, ka aptuveni trešā daļa ASV subsīdiju lidmašīnu ražotājam "Boeing" ir nelikumīgas.

Nesaskaņas ap subsīdijām avionozarei un jaunu tarifu draudi atkal saasina ASV un Eiropas Savienības attiecības. Pērn Trampa administrācija ieviesa tērauda un alumīnija tarifus, uz ko Eiropas Savienība atbildēja ar muitas nodevām amerikāņu viskijam, motocikliem un apelsīnu sulai.

Tramps arī turpina draudēt ar tarifiem Eiropā ražotām automašīnām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti