ASV piemēros sankcijas Krievijas gāzes vadu būvēšanā iesaistītajām firmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) parlamenta augšpalāta Senāts atbalstīja priekšlikumu  piemērot sankcijas  Krievijas gāzes vadu būvniecībā iesaistītajām firmām.

Ideja ietverta jaunajā likumā par aizsardzības izdevumiem, ko, visticamāk, jau tuvākajā laikā parakstīs arī prezidents Donalds Tramps.   

Likumā norādīts, ka “Nord Stream 2” gāzes vads ir piespiešanas un politiskas sviras līdzeklis, kas vājinās ASV attiecības ar Vāciju un Eiropu. Tas paredz, ka sankcijas piemēros 5 gadus un tās tiks vērstas pret kuģiem, kas iesaistīti “Nord Stream 2” un “Turkstream” projektu īstenošanā Baltijas un Melnajās jūrās.

Ierobežojumus attiecinās arī uz personām, kuras palīdz šiem kuģiem. Likumā skaidri pausta nostāja pret Krievijas politiku Eiropā un noteikts, ka ASV jāatbalsta Ukrainas armija. Trampa administrācijai arī aizliegts īstenot pasākumus, kas varētu novest pie Krimas aneksijas atzīšanas, kā arī tiks pastiprināts Vašingtonas spiediens pret Sīriju un Ķīnu.

Tikmēr eksperti norāda, ka gāzes vadu būvniecība Baltijas jūrā veic Šveices kompānijas “Allseas” kuģi, taču sankcijas var būtiski pasliktināt Vašingtonas attiecības arī ar citām Eiropas valstīm un Turciju.

KONTEKSTS:

Jau šobrīd Krievija no Viborgas ostas, kas atrodas netālu no Sanktpēterburgas, gāzi pārvada pa Baltijas jūras gultni uz Vācijas ziemeļos esošo Greifsvaldes ostu caur gāzesvadu "Nord Stream" jeb ''Ziemeļu straume''. "Nord Stream 2" ir plāns blakus jau esošajām divām caurulēm piebūvēt klāt vēl divas.

Projekta īpašnieks ir "Gazprom", taču kā finansētāji piedalās arī piecas Rietumeiropā plaši pazīstamas enerģētikas kompānijas – Vācijas "Uniper" un "Wintershall", Austrijas OMV, Nīderlandes "Shell" un Francijas "Engie". Projekta izmaksas – gandrīz 10 miljardi eiro.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti