ASV pasludina Ķīnu par «valūtas manipulatori»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV pirmdien, 5. augustā, oficiāli pasludināja Ķīnu par "valūtas manipulatori", apsūdzot Pekinu juaņas vērtības vājināšanā apstākļos, kad notiek tirdzniecības kara eskalācija starp abām valstīm. Ķīna pirmdien pieļāva juaņas kursa pret ASV dolāru samazināšanos līdz zemākajam līmenim kopš 2010. gada augusta, tādējādi izprovocējot niknus tvītus no ASV prezidenta Donalda Trampa puses un izraisot kritumus pasaules akciju tirgos.

ĪSUMĀ:

  • Tirdzniecības kara eskalāciju veicināja Ķīnas lēmums pazemināt juaņas kursu pret ASV dolāru.
  • Valūtas vērtība kritās līdz vairāk nekā 7 juaņām par dolāru, sasniedzot deviņos gados zemāko līmeni.
  • ASV prezidents paziņojis, ka Ķīna ir "valūtas manipulatore"; ASV par Ķīnas darbībām vērsīsies SVF.
  • Apzīmējums "valūtas manipulators" prasa konsultācijas ar valstīm, kas manipulē ar savām valūtām.
  • Ķīna noliedz ASV apsūdzības; vaino Savienotās Valstis starptautiskās kārtības iznīcināšanā.
  • Eksperti piesardzīgi par konflikta drīzu risinājumu; bažas par ASV ekonomikas nākotni.

ASV pasludina Ķīnu par «valūtas manipulatori»
00:00 / 02:31
Lejuplādēt
Vēl ceturtdien ASV prezidents Tramps tviterī paziņoja, ka no 1. septembra nosaka 10% muitas tarifus Ķīnas ražojumiem 300 miljardu ASV dolāru vērtībā, lai gan jau iepriekš ASV noteica Ķīnas precēm tarifus 360 miljardu ASV dolāru vērtībā. Kaut arī Ķīna solījusi palielināt ASV lauksaimniecības produktu iepirkšanu, tās plašsaziņas līdzekļi vēl vakar paziņoja, ka

 

Pekina ir apturējusi produkcijas iepirkšanu no ASV fermām, kas jau ievērojami cietušas tirdzniecības kara dēļ.

Vašingtonas un Pekinas tirdzniecības kara saasināšanās rada bažas arī investoros. Viņuprāt, tirdzniecības karš varētu negatīvi ietekmēt uzņēmumu peļņu un piegādes ķēžu pēkšņa maiņa kompānijām var dārgi maksāt.

ASV-Ķīnas konflikts saasinās

Savukārt jaunu tirdzniecības kara eskalāciju veicināja Ķīnas lēmums, kas pieļāva juaņas kursa pret ASV dolāru samazināšanos līdz zemākajam līmenim kopš 2010. gada augusta.

Juaņas vērtība pirmdien kritās līdz vairāk nekā 7 juaņām par dolāru.

Šāds lēmums izprovocēja niknus tvītus no ASV prezidenta puses un izraisīja kritumus pasaules akciju tirgos. Savukārt Finanšu ministrija paziņoja, ka ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins "prezidenta Trampa aizbildnībā šodien ir noteicis, ka Ķīna ir "valūtas manipulatore"". Tas noticis pirmo reizi kopš Bila Klintona administrācijas laika.

"Ķīna vienmēr izmantojusi valūtas manipulācijas, lai nozagtu mūsu biznesu un rūpnīcas, kaitētu mūsu darba tirgum, nospiestu uz leju mūsu strādnieku algas un lauksaimniecības cenas. Vairs tā nenotiks," norādījis ASV prezidents.

Finanšu ninistrija arī paziņoja, ka pēc šī lēmuma Mnučins vērsīsies pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), lai likvidētu negodīgo konkurences priekšrocību, ko radījušas Ķīnas jaunākās darbības. Finanšu ministrija savā jaunākajā ziņojumā bija saglabājusi Ķīnu "monitoringa sarakstā", kurā iekļautās valstis tiek rūpīgi novērotas to valūtas politikas dēļ.

Ķīna apsūdzības noliedz

Ķīnas oficiālā komunistu partijas avīze uz šādu apzīmējuma lietošanu reaģējusi, apsūdzot ASV apzinātā starptautiskās kārtības iznīcināšanā.

Juaņas kursa pazemināšanās ir izdevīga Ķīnas eksportētājiem, taču Ķīna noliedz, ka tā panākta ar valsts iejaukšanos.

Jaunais apzīmējums "valūtas manipulators" lielākoties ir simbolisks, jo tas prasa veikt konsultācijas ar valstīm, kuras, kā konstatēts, manipulē ar savām valūtām. Tomēr, no otras puses, tas varētu gūt lielāku nozīmi gadījumā, ja Ekonomikas ministrija sāks uzlikt tarifus valstīm, kurās tiek konstatēts, ka tās pazemina valūtas vērtību. Ministrija par šādu soli jau ir brīdinājusi.

Tramps jau ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā 2016. gadā bija solījis pasludināt Ķīnu par "valūtas manipulatori", bet Finanšu ministrija līdz pirmdienai bija atturējusies to darīt.

Bažas par ASV ekonomiku

Situācijas saasināšanās liek ekspertiem secināt, ka par spīti notiekošajām abpusējām tirdzniecības sarunām tuvākajā laikā atrast kompromisu neizdosies un tas atspoguļojas arī krītošajos biržu indeksos.

"Šeit pašlaik dominē viedoklis, ka cerības uz ātru šī tirdzniecības kara beigšanos ir izplēnējušas. Tramps nevar piekāpties, jo viņam gaidāmas prezidenta vēlēšanas, un Ķīna nevar piekāpties, jo saredz sevi kā pasaules lielvaru. Būs nepieciešama augstākā līmeņa diplomātija, lai atjaunotu normālu situāciju, taču es neticu, ka tas notiks tuvākajā laikā," teica "Baader Bank" eksperts Roberts Halvers.

Trampa pašmāju kritiķi pauž bažas par ASV ekonomisko nākotni, jo parādījušies jau pirmie indikatori par negatīvo tirdzniecības kara ietekmi uz valsts izaugsmi.

"Es nesaskatu patiesu stratēģiju no Vašingtonas puses. Cilvēki kā es, kas seko līdzi tirgum, turpina jautāt – ko mēs gribam panākt? Vai dzenamies pēc labākiem tirdzniecības skaitļiem, vai ir kāds cits uzstādījums? Pašlaik redzam tikai haotisku situāciju, kas var novest pie tā, ka amerikāņiem nāksies maksāt daudz vairāk par precēm un pakalpojumiem," sprieda "Watts Capital" analītiķis Stīvs Pruits.

ASV ekonomiskās izaugsmes temps otrajā ceturksnī palēninājās līdz 2,1%, tādējādi attālinoties no Trampa solītās 3% izaugsmes šogad, kas varētu stiprināt viņa pozīcijas nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti