ASV pārstāvis: Latvija aizvien ir pakļauta riskiem, kas saistīti ar nerezidentu bankām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas finanšu sektors aizvien ir pakļauts riskiem, kas saistīti ar nerezidentu banku pakalpojumiem, pēc divu dienu vizītes Latvijā atzinis ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs.

ASV vēstniecība Latvijā norāda, ka Latvijas pozitīvai ilgtermiņa attīstībai ir nepieciešams spēcīgs un labi uzraudzīts finanšu sektors. Tādēļ ASV “apņemas turpināt strādāt kopā ar Latviju, lai cīnītos ar korupciju un naudas atmazgāšanu un aktīvi apkarotu nelegālā finansējuma draudus”.

Bilingslijs piektdien, 9. martā, tikās ar Latvijas lielāko komercbanku pārstāvjiem, kuru vidū gan nebija nerezidentus apkalpojošo banku. Latvijas kredītiestādes Bilingslijam solīja ieviest stingrākas prasības darbam ar čaulas kompānijām, striktākus kritērijus valdes un padomes locekļu iecelšanai amatos banku vadībā, kā arī apņemšanos pilnā mērā ievērot ASV valdības prasības cīņā ar naudas atmazgāšanu.

KONTEKSTS:

Februāra vidū ASV Finanšu ministrijas noziegumu apkarošanas institūcija “FinCEN” paziņoja par plāniem noteikt sankcijas “ABLV Bank” par tās iesaisti naudas atmazgāšanas shēmās. “FinCEN” norādīja, ka banka līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties  mazināt draudus savām darbībām.

Pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, bankai radās grūtības. Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju. "ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Latvijā darba vizītē ieradies ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs, lai pārrunātu situāciju Latvijas finanšu sektorā un vienotos par tālāko sadarbību. Bilingslijs Latvijas žurnālistiem aizvadītās tikšanās komentēt nevēlējās. Reizniece-Ozola sacīja, ka ASV finanšu tirgus uzraugs sagaida no Latvijas aktīvāku rīcību, vēršoties pret augsta riska darījumu apkalpošanu Latvijas komercbankās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti