ASV «ļoti norūpējušās» par «Huawei» lomu Lielbritānijas 5G tīkla izveidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Baltā nama administrācijas vadītājs Miks Mulvanijs norādījis, ka Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ir "ļoti norūpējušās" par Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "Huawei" lomu Lielbritānijas 5G tīkla izveidē. Viņš uzsvēris – ja britu valdība turpinās atļaut "Huawei" piegādāt aprīkojumu tīkla izveidē, tam varētu būt tieša un dramatiska ietekme uz izlūkošanas informācijas apmaiņu starp ASV un Lielbritāniju.

ĪSUMĀ:

  • Lielbritānija un Francija paziņojušas, ka neliegs "Huawei" dalību 5G tīkla izveidē.
  • Britu lēmums pilnībā neizslēgt Ķīnas uzņēmumu no tīkla izveides sarūgtina ASV.
  • ASV: tam var būt dramatiska ietekme uz izlūkošanas informācijas apmaiņu.
  • ASV skaidro ar "Huawei" saistītos drošības riskus; maz valstu bažas uztver nopietni.

ASV «ļoti norūpējusies» par «Huawei» lomu Lielbritānijas 5G tīkla izveidē
00:00 / 02:41
Lejuplādēt
Daži svarīgākie ASV sabiedrotie Eiropā, tostarp Lielbritānija un Francija, paziņojuši, ka neliegs Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "Huawei" dalību 5G tīkla izveidē, lai gan noteiks uzņēmumam stingrus ierobežojumus. Pilnīga Ķīnas uzņēmuma neizslēgšana no tīkla izveides Lielbritānijā raisīja sarūgtinājumu ASV, kas jau ilgstoši centušās pārliecināt partnerus neizmantot šīs kompānijas aprīkojumu 5G tīkla izveidē. Publiski ASV reakcija uz šīm ziņām bijusi ieturēta, tomēr tiek stāstīts, ka Londonas lēmums ir saniknojis ASV prezidentu Donaldu Trampu.

 

ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels, kurš tagad kļuvis par nacionālo izlūkdienestu direktora pienākumu izpildītāju, šonedēļ brīdināja par Trampa iespējamajiem nodomiem. Proti, prezidents varētu pārtraukt apmaiņu ar izlūkošanas informāciju ar tām valstīm, kas ielaidīsies darījumos ar Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumu.

Tagad par to brīdinājis arī Baltā nama administrācijas vadītājs Miks Mulvanijs. Viņš skaidrojis, ka ASV ir ļoti norūpējusies par "Huawei" lomu Lielbritānijas 5G tīkla izveidē. Mulvanijs uzsvēris – ja britu valdība turpinās atļaut "Huawei" piegādāt aprīkojumu 5G tīkla izveidē, tam varētu būt tieša un dramatiska ietekme uz izlūkošanas informācijas apmaiņu starp ASV un Lielbritāniju.

Baltā nama administrācijas vadītājs sacīja, ka abu valstu valdības dalās ar ārkārtīgi lielu daudzumu informācijas, kas saistīta ar drošību.

ASV uztraucoties, ka šāda informācija ir iekļauta britu datorsistēmās, un, ja Lielbritānija īstenos lēmumu par "Huawei" iekļaušanu tīkla izveidē, tas tieši un dramatiski ietekmēs ASV spēju dalīties informācijā ar Lielbritāniju, teica Mulvanijs.

ASV joprojām turpina sabiedrotajiem skaidrot ar "Huawei" saistītos drošības riskus, tomēr līdz šim ir maz valstu, kas šīs bažas uztvērušas nopietni. To vidū minama Austrālija un Japāna, kas "Huawei" izslēgušas pilnībā, tikmēr gan Lielbritānija, gan Francija atļaus daļēju uzņēmuma iesaisti 5G tīkla izveidē, un arvien vairāk tiek runāts par to, ka šim piemēram sekos arī Vācija.

Pērn maijā ASV prezidents aizliedza uzņēmumam iesaistīties ASV tīklu izveidē. "Huawei" šādu lēmumu apstrīdēja, uzskatot, ka Kongress nebija sniedzis pamatotus pierādījumus, kas atbalstītu attiecīgu likumu. Tomēr ASV tiesa šonedēļ lēma, ka Vašingtonai ir tiesības bloķēt ASV federālajām aģentūrām iespēju iegādāties "Huawei" produktus kiberdrošības apsvērumu dēļ. Ķīnas kompānija pauda vilšanos par šādu tiesas lēmumu un norādīja, ka apsver tālākus soļus.

KONTEKSTS:

ASV jau ilgstoši brīdinājušas, ka Ķīnas kompānija "Huawei" varētu būt saistīta ar Ķīnas izlūkdienestiem un līdz ar to "Huawei" tehnoloģijas varētu tikt izmantotas spiegošanai. Pats uzņēmums to noliedz.

Igaunija un Polija noslēgušas ar ASV memorandus par to, ka piektās paaudzes mobilo sakaru izveidē izmantos tikai drošas tehnoloģijas. Līdzīgu deklarāciju par 5G tīkla drošību ar ASV otrdien, 18. februārī, lēmusi parakstīt arī Latvijas valdība. Tas ir signāls mobilajiem operatoriem, ka 5G infrastruktūras izbūvē varētu būt grūtības izmantot Ķīnas uzņēmuma "Huawei" tehnoloģijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti