ASV Kongress beidzot pieņem 1,2 triljonus dolāru vērto infrastruktūras likumprojektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kongress beidzot pieņēmis infrastruktūras likumprojektu. Vērienīgais 1,2 triljonu ASV dolāru lielais tēriņu plāns ir būtiska daļa no Baltā nama saimnieka Džo Baidena 3 triljonu dolāru lielās ekonomikas programmas, kurā ietilpst arī likumprojekts par dažādām sociālajām programmām. Abu šo likumprojektu pieņemšana saskārusies ar lielām grūtībām, demokrātu partijas politiķiem nespējot pārvarēt domstarpības. Tomēr daļa no darba tagad paveikta.

ASV Kongress beidzot pieņem 1,2 triljonus dolāru vērto infrastruktūras likumprojektu
00:00 / 03:06
Lejuplādēt

Infrastruktūras likumprojekta pieņemšana – vērienīga ASV prezidenta Džo Baidena uzvara. Tā vairāki pasaules mediji atspoguļojuši piektdienas notikumus Kongresā. Process dienas gaitā gan nebija viegls, jo bija nepieciešams pārliecināt skeptiķus. Šis process notiek jau ilgstoši. Lai gan Senāts Baidena investīciju paketi pieņēma augustā,

apstiprināšanu Kongresa apakšnamā bremzēja domstarpības pašu demokrātu vidū.

Prezidents Baidens vairākkārt nesekmīgi aicinājis pieņemt abus likumprojektus: “Šie divi likumprojekti kopā radīs miljoniem darbavietu, audzēs mūsu ekonomiku, investēs mūsu nācijā un cilvēkos, samazinās izdevumus ģimenēm un pārvērtīs klimata krīzi izdevībā. Tie noliks mūs pozīcijā, lai ne tikai sacenstos, bet uzvarētu 21.gadsimta ekonomisko sacensību. Šo likumprojektu pieņemšana skaidri pateiks cilvēkiem – mēs jūs dzirdam, mēs investēsim jūsu cerībām, palīdzēsim jums nodrošināt gaišāku nākotni sev un savām ģimenēm. Es aicinu ikvienu likumdevēju balsot “par” šiem likumprojektiem.”

Lai gan ar nelielu pārsvaru, tomēr likumprojekts Pārstāvju palātā piektdien, 5.novembrī, tika pieņemts un tagad nonāks uz Baidena galda parakstīšanai. Par to balsoja 228 kongresmeņi, tostarp vairāki republikāņi, bet pret – 206 kongresmeņi, kuru vidū bija vairāki demokrāti.

1,2 triljonus ASV dolāru vērtā likumprojekta pieņemšana notikusi laikā, kad kritis Baidena reitings un demokrāti cietuši sakāvi gubernatora vēlēšanās Virdžīnijā. Baidena preses sekretāre Džena Psaki tviterī rakstīja, ka šis panākums ir pierādījums tam, ka smagās sarunas jeb “sāpīgais desu taisīšanas process” ir tā vērts. Savukārt Baidens rakstiskā paziņojumā pauda, ka ASV kā nācija tagad spērusi ievērojamu soli uz priekšu.

Likumprojekts paredz īstenot lielāko ceļu, tiltu, tranzīta sistēmu, dzelzceļa tīklu un ūdensceļu modernizāciju pēdējo desmitu gadu laikā.

Vienošanās paredz arī finansējumu tīram dzeramajam ūdenim, ātrgaitas internetam un valsts mēroga elektromobiļu uzlādes punktu tīklam.

Seši mērenie demokrāti atteicās atbalstīt “Build Back Better” jeb “Atjaunot vēl labāk” likumprojektu pakotni, apgalvojot, ka viņiem vispirms ir jāredz pilna ekonomiskā ietekme, un tas nebūs iespējams vēl vismaz nedēļu. Tādējādi, par spīti Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi centieniem, neizdevās panākt atbalstu abu divu likumprojektu pieņemšanai.

Pelosi skaidroja, ka bija cerējusi uz abu likumprojektu pieņemšanu, tomēr daži kongresmeņi vēloties precizējumus un viņa to pieņem. Pārstāvju palātas spīkere pauda pārliecību, ka visa pakotne tiks pieņemta aiznākamajā nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti