Pusdiena

Darba devējus biedē ierobežojums atlaist cilvēkus ar invaliditāti

Pusdiena

No vandaļiem fotoradarus sargās modernas tehnoloģijas

Trampa nodokļu reformas atbalstījusi ASV Kongresa Pārstāvju palāta

ASV Kongresa apakšpalātā atbalsta nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

ASV Kongresā sperts nozīmīgs solis uz priekšu prezidenta Donalda Trampa vērienīgās nodokļu reformas apstiprināšanai. To atbalstījusi Pārstāvju palāta. Priekšā gan vēl grūts ceļš – reformai jāgūst apstiprinājums arī Senātā. Ja tas izdosies, šī būs nozīmīgākā ASV nodokļu reforma kopš astoņdesmitajiem gadiem. Tā arī būtu Trampa prezidentūras pirmā nozīmīgā uzvara pēc iepriekšējo iniciatīvu neveiksmēm.

ASV prezidenta Trampa republikāņu kontrolētā Kongresa apakšpalāta balsojumā ceturtdien, 16.novembrī, spēra pirmo soli uz viņa virzīto nodokļu reformu. Tā paredz samazināt uzņēmumu nodokļu likmi un vienkāršot nodokļu likmju sistēmu privātpersonām.

Pirms balsojuma Pārstāvju palātā Kongresā ieradās arī pats Tramps, uzrunā aicinot likumdevējus atbalstīt reformu. Tā būtu viņa administrācijas pirmais nozīmīgais likumdošanas sasniegums.

Pēc pozitīvā balsojuma Baltais nams to nosauca par "lielu soli" uz priekšu, bet Kongresa Pārstāvju palātas spīkers republikānis Pols Raiens – par "vēsturisku dienu".

"Šī valsts nav reformējusi nodokļu politiku kopš 1986.gada. Šai valstij vēl ir tik daudz potenciāla, kas vēl nav izmantos. Tādēļ mēs gribam to izdarīt. Mēs gribam, lai smagi strādājošie strādnieki uz mājām var paņemt vairāk naudas. Mēs gribam, lai ekonomika aug straujāk. Lai būtu lielākas algas, vairāk darbavietu, un Amerika atkal ir globālās ekonomikas dzinējspēka priekšgalā. Mums priekšā vēl ir garš ceļš. Mums ir uzstādījums to paveikt līdz gada beigām," sacīja Raiens.

Sasniegt mērķi nebūs viegli – šaubas par atsevišķām reformas detaļām ir pašu republikāņu vidū. Ceturtdien pret nodokļu reformu nobalsoja ne tikai visi demokrāti, bet arī 13 republikāņi.

Tomēr galu galā vairākums bija pietiekams. Kongresa augšpalātā Senātā būs vēl grūtāk – bez demokrātu atbalsta reformas piekritēji var atļauties zaudēt maksimums divas republikāņu balsis.

Demokrāti stingri iebilst republikāņu un Trampa plāniem. Viņi saka – šī nodokļu reforma par labu nāks tikai lielajām firmām un bagātajiem, bet daudziem miljoniem amerikāņu reālie nodokļi pieaugs.

Reformas plānā paredzēts arī atcelt bijušā prezidenta Baraka Obamas ieviesto prasību par iedzīvotāju obligāto veselības apdrošināšanu, kas valsts budžetā ļaus ietaupīt 338 miljardus dolāru jeb 287 miljardus eiro. Tomēr izmaiņas kopumā palielinās valsts budžeta deficītu par 1,27 triljoniem eiro.

Daudzi arī brīdina, ka, samazinoties nodokļu ieņēmumiem budžetā, pieaugs valsts parāds – pret ko tradicionāli iestājušies paši republikāņi. Tomēr Trampa administrācija un reformas atbalstītāji argumentē, ka nodokļu atvieglojumi veicinās ekonomisko izaugsmi un tas kompensēs mazākos ienākumus budžetā.

Nodokļu reforma bija viens no galvenajiem Trampa priekšvēlēšanu solījumiem līdz ar veselības aprūpes sistēmas reformu un sienas būvniecību uz robežas ar Meksiku.

Veselības aprūpes reforma un sienas būvēšanas centieni ir iestrēguši, tādēļ tagad visas cerības ir uz nodokļu reformu.

Jau ziņots, ka ASV prezidents un republikāņi šā gada septembra otrajā pusē publicēja priekšlikumus par nozīmīgām nodokļu sistēmas reformām. Nodokļu likmes paredzēts krietni samazināt un vienkāršot. Tramps argumentēja, ka tas vēl vairāk stiprinās ekonomisko izaugsmi, veicinās ražošanu ASV un palīdzēs vidusšķirai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti