Dienas notikumu apskats

Porošenko aicina NATO nosūtīt kuģus uz Azovas jūru

Dienas notikumu apskats

EK apstiprinājusi 500 miljonu eiro piešķiršanu Ukrainai

ASV, Kanādas un Mesikas līderi parakstījuši jāunu brīvās tirdzniecības līgumu

ASV, Kanādas un Meksikas līderi parakstījuši jauno tirdzniecības līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV, Kanādas un Meksikas līderi piektdien, 30. novembrī, G20 samita laikā Buenosairesā parakstījuši jauno starpvalstu tirdzniecības līgumu, kam jāaizstāj Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgums jeb NAFTA. ASV prezidents Donalds Tramps to cildināja kā nozīmīgu pagrieziena punktu, Kanādas un Meksikas vadītāji bija ieturētāki. Vašingtona uzstāja pārskatīt līdzšinējo vienošanos, Trampam paužot, ka tas kaitē ASV interesēm.

1994. gadā starp ASV, Kanādu un Meksiku noslēgtais Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgums jeb NAFTA vairāk nekā 20 gadus regulējis tirdzniecības attiecības starp trim valstīm – aptverot 500 miljonus iedzīvotāju un tirdzniecības apjomu apmēram triljons ASV dolāru gadā. Taču, stājoties Savienoto Valstu prezidenta amatā, Donalds Tramps, kurš uzsvēris ASV interešu likšanu pirmajā vietā, pieprasīja vienošanos pārskatīt, pretējā gadījumā draudot no tā izstāties. Trampa ieskatā līdzšinējais līgums kaitēja Savienoto Valstu interesēm un ekonomikai.

Mēnešiem garās un smagās sarunās viņš savu panāca. Piektdien Tramps, Kanādas premjers Džastins Trudo un Meksikas prezidents Enrike Penja Njeto Buenosaresā G20 valstu līderu samita laikā parakstīja jauno vienošanos. Tās nosaukums – Amerikas Savienoto Valstu, Meksikas un Kanādas līgums jeb USMCA.

Pēc vienošanās parakstīšanas Tramps teica, šis ir „satriecošs” pagrieziena punkts, kas palīdzēs ASV strādniekiem, it īpaši autoražošanas industrijā. Kanādas premjers Trudo savos izteikumos bija ieturētāks, bet uzsvēra, ka jaunpanāktā vienošanās ir atrisinājusi „nopietnas ekonomiskās neskaidrības” draudus, kas radītu kaitējumu ekonomikai. Bet Meksikas prezidents Enrike Njeto pauda, ka jaunā līguma versija nostiprinās uzskatu par „integrētu Ziemeļameriku”.

Lielā mērā jaunais līgums ir līdzīgs vecajam. Taču Meksika un Kanāda liekas piekāpušās.

Tas ļaus ASV lauksaimniecības produktiem vieglāk nokļūt kaimiņvalstu tirgos, īpaši piena produktiem, kuru importu Kanāda līdz šim ierobežoja ar augstiem tarifiem. Ir arī noteikumi, kuru mērķis ir uzlabot ASV autoražotāju un strādnieku konkurētspēju. Proti, 40% katras automašīnas jābūt tādu cilvēku saražotai, kas pelna vismaz 16 ASV dolārus stundā. Tas vērsts galvenokārt pret Meksiku, Trampam sūdzoties, ka uz turieni ražotnes pārceļ ASV uzņēmumi zemo darbaspēka izmaksu dēļ.

Jaunais līgums valstīm gan vēl ir jāratificē.

Tramps paudu pārliecību, ka ASV Kongresā nebūs daudz problēmu to apstiprināt.

ASV prezidents paziņoja, ka šis ir vienošanās modelis, kas uz „visiem laikiem maina tirdzniecības” lauku. Eksperti vērtē, ka jaunais līgums iezīmē virzienu, kādā Savienotās Valstis vedīs sarunas ar citiem tirdzniecības partneriem, īpaši runājot par Ķīnu un Eiropas Savienību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti