ASV joprojām gandrīz 10 miljoni bezdarbnieku, krīzes pārvarēšanas temps pārāk lēns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

ASV darba devēji aprīļa mēnesī pieņēmuši darbā daudz mazāk darbinieku, nekā tika prognozēts. ASV joprojām 9,8 miljoni cilvēku ir bez darba; pašlaik bezdarba līmenis tiek lēsts uz 6,1%.

Jaunākie nodarbinātības dati liecina, ka aprīlī darbā pieņemti 266 000 cilvēku, lai arī eksperti bija prognozējuši, ka šis skaitlis varētu sasniegt pat 970 000.

Šādas optimistiskas prognozes bija saistītas ar to, ka martā no jauna darbā pieņemto cilvēku skaits sasniedza 770 000.

Lai arī ASV ekonomika pēc epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās un valsts vadības pieņemtās apjomīgās ekonomikas stimulēšanas programmas piedzīvo strauju izaugsmi, vienlaicīgi valstī jūtams darbaspēka un arī izejmateriālu trūkums.

Kā norāda personāla vadības kompānijas “ADP” vecākā ekonomiste Nela Ričardsone, pašlaik ASV darba tirgū ir novērojamas strukturālas pārmaiņas.

“Pirmkārt, šie ir ļoti sarūgtinoši dati, ko neviens negaidīja. Taču, manuprāt, šajos datos mēs varam redzēt to, ka marta augstie rādītāji ir saistāmi ar iepriekš atlaisto vai uz laiku dīkstāvē nonākušo darbinieku atsaukšanu atpakaļ darbā. Patiesībā jaunas darbavietas netika radītas,” secina Ričardsone.

“Tagad mēs redzam, ka šomēnes šis process ir kļuvis daudz lēnāks, un šie rādītāji vēl būs nopietni jāizpēta. Taču mēs ceram, ka, ekonomikai no jauna atveroties, šie procesi paātrināsies.

Bet pašlaik darba tirgū notiek strukturālas pārmaiņas. Uzņēmumi cenšas mazināt iztrūkumus, vienlaicīgi cenšoties samazināt arī riskus, savukārt strādājošie vēlas darbu sabalansēt ar iespējamiem veselības riskiem.

Šīs tiešām ir strukturālas pārmaiņas, nevis ciklisks process. Būs nepieciešams laiks, lai ar visu tiktu skaidrībā, jo šādi dati tiešām bija negaidīti.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti