ASV izstāšanās no sarunām par digitālo nodokli sadusmo Franciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) šonedēļ apstiprināja, ka tās pārtrauc globālās sarunas par digitālo nodokli. Francijas ekonomikas ministrs šo soli nodēvējis par provokāciju, bet Eiropas ekonomikas komisārs sacīja, ka Eiropas Komisijai tiks iesniegts jauns Eiropas mēroga priekšlikums. Un tas varētu izraisīt pretdarbību no ASV. Sagaidāms, ka no jauna varētu uzliesmot transatlantiskais tirdzniecības strīds par nodokļiem no tehnoloģiju milžiem.

ASV izstāšanās no sarunām par digitālo nodokli sadusmo Franciju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Janvārī 137 valstis vienojās sarunās apspriest un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) aizgādnībā panākt vienošanos par to, kādā veidā līdz 2020. gada beigām aplikt ar nodokli daudznacionālos tehnoloģiju uzņēmumus.

Tomēr Vašingtona paziņojusi par izstāšanos no šīm sarunām.

Reaģējot uz to, Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs paziņoja, ka tā ir provokācija. Viņš piebilda, ka valstis atradušās dažu centimetru attālumā, lai panāktu vienošanos. Francija, Lielbritānija, Itālija un Spānija jau nosūtījuša atbildes vēstuli, paužot vēlmi pēc iespējas ātrāk vienoties par “taisnīgu digitālo nodokli OECD līmenī”.

OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija brīdināja, ka jaunais saspīlējums varētu saindēt pasaules tirdzniecības attiecības visnelabvēlīgākajā laikā.

Tikmēr Eiropas Komisija paziņoja, ka tā atdzīvinās plānus piemērot bloka mēroga nodokli, ja ASV izstāšanās no OECD sarunām iznīcinās izredzes panākt globālu reformu. Eiropas valstis norāda, ka tādi uzņēmumi kā “Google”, “Apple”, “Facebook” un “Amazon” negodīgi izmanto nodokļu noteikumus.

Francija, Lielbritānija, Spānija, Itālija un citas valstis ir iekasējušas nodokļus no lielākajiem digitālajiem uzņēmumiem. Tikmēr ASV amatpersonas uzskata, ka šie pasākumi ir diskriminējoši attiecībā pret amerikāņu firmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti