Pusdiena

Trīs kultūras projektos kopumā plāno ieguldīt teju 15 miljonus eiro

Pusdiena

Pusdiena 01.08.2018

ASV draud ar jauniem muitas tarifiem no Ķīnas ievestajām precēm

ASV gatavojas ieviest jaunus tarifus Ķīnas precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV prezidenta administrācija gatavojas ieviest jaunus muitas tarifus no Ķīnas ievestajām precēm. Nodevu apjomu paredzēts palielināt no 10% līdz 25%, un kopējā summa varētu sasniegt 200 miljardus dolāru. Tikmēr Ķīna, kuras vadība atzīst jauno izaicinājumu radītās sekas, sola cīnīties par savas ekonomikas stabilitātes saglabāšanu.

ĪSUMĀ:

  • Medijs: ASV varētu paziņot par muitas nodevu celšanu no 10% uz 25%;
  • Jaunie tarifi attiektos uz 200 miljardus dolāru vērtām Ķīnas precēm;
  • Vienošanās par jaunajiem tarifiem nav vēl pieņemta; detaļas var mainīties;
  • Pašlaik nodevas spēkā 34 miljardu dolāru vērtām precēm, bet iespējama otrā nodevu kārta par 16 miljardiem dolāru;
  • Ja tarifus nolems palielināt līdz 25%, tie varētu stāties spēkā septembrī.

Pirms nedaudz vairāk kā nedēļas ASV prezidents Donalds Tramps un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers Vašingtonā panāca vienošanos par ieviesto muitas tarifu pārskatīšanu un atcelšanu, virzoties pretī beznodevu un bezsubsīdiju tirdzniecības sadarbībai. Ar Ķīnu attiecības ir joprojām ļoti saspīlētas, un ne viena, ne otra puse pagaidām piekāpties negrasās.

Aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz informētām amatpersonām, ziņo, ka jau trešdien, 1.augustā, Trampa administrācija varētu paziņot par sākotnēji paredzēto muitas nodevu celšanu no 10% uz 25%, un jaunie tarifi attiektos uz 200 miljardus dolāru vērtām Ķīnas precēm. Šī vienošanās nav vēl pilnībā pieņemta, un tās detaļas var mainīties.

Līdz šim abas valstis ir apmainījušās ar nodevām par 34 miljardu vērtām precēm, bet jau šajā nedēļā varētu stāties spēkā otrā nodevu kārta par 16 miljardiem dolāru.

Par jauno un daudz apjomīgāko tarifu kārtu pagājušajā mēnesī paziņoja ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers, norādot, ka nodevas attieksies uz augļiem, dārzeņiem, ledusskapjiem, beisbola cimdiem, rokassomām un vējjakām, kā arī citām precēm. Ja tiks pieņemts lēmums palielināt tarifus līdz 25%, tie spēkā varētu stāties septembrī.

Kā intervijā televīzijas sabiedrībai CNN norādījis Trampa vecākais ekonomikas padomnieks Larijs Kadlovs, tarifi attiecībā pret Ķīnu noteikti ir tā vērti, jo Ķīna jau ilgu laiku nespēlē pēc noteikumiem un tāpēc ir sagrauta arī starptautiskā tirdzniecības sistēma.

"Cilvēki saka, ka prezidenta Trampa ieviestās nodevas nodara lielu ļaunumu. Es saku – nevainojiet prezidentu Trampu. Viņš saņēma mantojumā pilnībā sagrautu starptautisko tirdzniecības sistēmu, ieskaitot Pasaules Tirdzniecības organizāciju. Prezidents cenšas šo situāciju labot. Iepriekšējie ASV prezidenti no abām partijām – demokrāti un republikāņi – nekad nav izdarījuši tik lielu spiedienu kā viņš. Viņš uzskata, un es piekrītu – ja mēs spēsim uzlabot tirdzniecības sistēmu, tas nāks par labu mūsu ekonomikai, mūsu eksportam, mūsu lauksaimniekiem, mūsu ražošanai un, iespējams, palīdzēs arī pārējai pasaulei," sprieda Kadlovs.

Tikmēr Ķīnas vadītāji otrdien, 31.jūlijā, paziņojuši, ka tiks darīts viss iespējamais, lai pasaules otrās lielākās ekonomikas stabilitāte tiktu saglabāta.

Ķīnas Komunistiskās partijas politbiroja pārstāvji atzīst, ka ekonomika saskaras ar jaunām problēmām un jauniem izaicinājumiem.

Eksperti uzskata, ka ASV ieviestās muitas nodevas jau ir atstājušas iespaidu uz Ķīnas ekonomiskās izaugsmes rādītājiem.

Ķīnas ekonomisko aktivitāti novērojošais "Caixin/Markit Purchasing manager’s" indekss sasniedza astoņu mēnešu laikā zemāko līmeni, jo jaunu eksporta pasūtījumu apjoms ir piedzīvojis lielāko kritumu divu gadu laikā. Arī ražošanas apjomi ir samazinājušies gan jūnijā, gan jūlijā, un eksperti prognozē, ka sekas būs jūtamas gan investīciju, gan ārvalstu pieprasījuma jomās.

Tieši tāpēc tiek prognozēts, ka Ķīna varētu īstenot daudz aktīvāku fiskālo politiku, kā arī palielināt izdevumus infrastruktūrai. Vienlaicīgi kompānijas "Macquarie" ekonomisti ir pārliecināti, ka Ķīna arī turpmāk stingri kontrolēs valsts parāda apmērus, taču tas var mainīties, ja neizdosies stabilizēt situāciju darba tirgū. Proti, ja bezdarba problēmas Ķīnā kļūs ļoti nopietnas, Pekinas vadība var izlemt parāda samazināšanas vietā pievērsties ekonomiskās izaugsmes straujai kāpināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti