ASV Federālā rezervju sistēma paaugstina bāzes procentlikmi par 0,75 procentpunktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) Atvērtā tirgus komiteja trešdien jau ceturto sanāksmi pēc kārtas nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi par trim ceturtdaļām procentpunkta.

Pēc komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek palielināts par 0,75 procentpunktiem – līdz 3,75-4%. Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV 15 gadu laikā.

Šis ir jau sestais bāzes procentlikmes mērķrādītāja paaugstinājums šogad.

Iepriekš mērķrādītājs tika palielināts martā un maijā, abas reizes to paaugstinot par pusi procentpunkta, kā arī jūnijā, jūlijā un septembrī, kad tas tika palielināts par trim ceturtdaļām procentpunkta. Pirms tam bāzes procentlikmes mērķrādītājs nemainīgā līmenī bija kopš 2020. gada marta, kad tas tika samazināts, lai atbalstītu ekonomiku koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes laikā.

Pēc sēdes publiskotajā paziņojumā Atvērtā tirgus komiteja pauž apņēmību panākt, lai gada inflācija samazinās līdz 2% līmenim, kā arī prognozē, ka tāpēc bāzes procentlikmi būs nepieciešams palielināt arī turpmāk. Tomēr paziņojumā piebilsts, ka komiteja, pieņemot lēmumus par likmes palielināšanu, ņems vērā ietekmi uz ekonomiku. Analītiķi norāda, ka tas liecina par komitejas gatavību turpmāk palielināt likmi lēnākā tempā – par pusi procentpunkta. 

Jau ziņots, ka gada inflācija ASV septembrī samazinājusies līdz 8,2% salīdzinājumā ar 8,3% augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti