ASV ekonomikas pieaugums sasniedz četros gados augstāko rādītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV ekonomikas pieauguma temps gada otrajā ceturksnī sasniedza 4,1% gada rādītājos, kas apliecina straujāko izaugsmi pēdējos četros gados, vēstīja BBC. Izaugsmi veicināja patērētāju tēriņu pieaugums un eksporta uzņēmumu aktivitāte. 

ASV prezidents Donalds Tramps izaugsmi raksturoja kā "satriecošu" un sacīja, ka tas apliecina viņa politikas efektivitāti, lai gan Baltajam namam esot vēl daudz darāmā, lai iekustinātu ekonomiku. "Mēs esam sasnieguši vēsturisku apmēru ekonomikas apvērsumu," teica Tramps. 

Tomēr analītiķi ir piesardzīgāki, brīdinot, ka turpmāk izaugsme varētu noplakt. 

ASV Tirdzniecības ministrijas piektdien publicētie dati vēsta par patērētāju tēriņu pieaugumu otrajā ceturksnī 4% apmērā, kas liecina par būtisku izaugsmi salīdzinājumā ar 0,5% kāpumu iepriekšējos trijos mēnešos. Tramps cer, ka iekšzemes kopprodukts 2018.gadā pieaugs vismaz par 3%. Trīs procentu pieauguma rādītāju ASV nav sasniegusi kopš 2005.gada, un ekonomisti uzskata, ka šogad tas varētu būt sasniedzams rādītājs, neraugoties uz spriedzi starptautiskās tirdzniecības attiecībās. 

Savukārt ASV eksports ceturksnī pieauga par vairāk nekā 9%, kas ir straujākais kāpums kopš 2013.gada pēdējā ceturkšņa. Ekonomisti gan norāda, ka daļu straujā kāpuma noteica fermeru aktivitāte, cenšoties pārdot savas preces, piemēram, sojas pupiņas pirms jauno tirdzniecības tarifu stāšanās spēkā. 

No 2012. gada līdz 2017.gadam ASV ekonomika vidēji gadā pieauga par 2,2%. Lielāku pieaugumu pēdējā laikā ir veicinājis nodarbinātības pieaugums, bezdarbam pietuvojoties visu laiku zemākajiem rādītājiem. 

ASV kopš 1.jūnija sāka piemērot ievedmuitu Eiropas Savienības (ES) eksportētajam alumīnijam un tēraudam 6,4 miljardu eiro apmērā. Tarifi vērsti arī pret Ķīnu, Kanādu, Meksiku un citiem tradicionāli ASV sabiedrotajiem. ES ieviesa atbildes tarifus, un tas notika laikā, kad vēl lielāks tirdzniecības konflikts ASV izveidojies ar Ķīnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti