Panorāma

Atbildes uz jautājumiem par Covid-19

Panorāma

Aicina reģistrēt "veloslazdus" Rīgā

ASV augstākais bezdarbs kopš Lielās depresijas

ASV augstākais bezdarbs kopš Lielās depresijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) bezdarba līmenis palielinājies līdz 14,7%. Aprīlī vien darbu zaudēja vairāk nekā 20 miljoni cilvēku. Straujo bezdarba pieaugumu izraisījusi Covid-19 krīze.

Bezdarba līmenis ASV sasniedzis gandrīz 15%, kas ir augstākais kopš Lielās depresijas pagājušā gadsimta 30. gados. Vīrusa uzliesmojuma dēļ slēgtas rūpnīcas, veikali, biroji un citi uzņēmumi. Eksperti lēš, ka bez darba palikušo skaits turpinās pieaugt.

"Neparedzu, ka bezdarba līmenis nokritīsies līdz viencipara skaitlim līdz 2021. gadam.

Tuvākajā nākotnē jārēķinās ar bezdarba līmeni divciparu skaitļa līmenī," sacīja ekonomists Gregorijs Dako.

Darbavietu samazinājums skāris visas nozares, bet īpaši smagi cietusi viesmīlība, kur darbu zaudējuši gandrīz astoņi miljoni cilvēku. Aizvadīto sešu nedēļu laikā bezdarbnieku pabalstam pieteikušies vairāk nekā 30 miljoni amerikāņu.

"Zinu, ka visi uztraucas par to, vai nesaķers šo elpceļu vīrusu. Bet es vairāk uztraucos par to, ka cilvēki vairs nedodas ikdienas gaitās un nesaņem algu. Viņi nevar pabarot savas ģimenes. Daudzi uzņēmumi šo nepārdzīvos. Domāju, ka tuvojas finansiālā krīze," sprieda Dana Simone, kura gaida bezdarbnieka pabalstu Mičiganā.

Mičiganas iedzīvotāja pieteicās bezdarbnieka pabalstam pirms aptuveni diviem mēnešiem, bet līdz šim atbalstu nav saņēmusi. Uz zvaniem atbildīgās institūcijas neatbildot.

"Saprotu, ka esmu viena no miljoniem cilvēku, es to saprotu. Bet šis ir vienkārši absurds," vērtēja Simone.

Labdarības organizācijas daudzviet trūkuma cietējiem izdala pārtikas preces. Konektikutā palīdzību gaidīja simtiem cilvēku.

"Mums nepieciešama pārtika. Atlaida manu dēlu, atlaida arī mana dēla sievu. Bet es esmu invalīds," stāstīja trūkuma cietējs Braiens Makkeons.

Ņujorkā inficēto ir gandrīz 350 000. Kaut arī pilsēta īrniekus pasargā no izlikšanas no mājām, daudzi palikuši bez pajumtes un kā patvērumu izmanto pilsētas metro. Vairākās nakts patversmēs pieaudzis ar Covid-19 inficēto skaits, līdz ar to daudzi pazemi redz kā vienīgo drošo vietu, kur patverties ne tikai no sliktiem laikapstākļiem, bet arī vīrusa.

No šīs nedēļas metro ik nakti no vieniem līdz pieciem tiek slēgts tīrīšanai, kas nozīmē, ka simtiem cilvēku paliek uz ielas. Nakts tīrīšana varētu ilgt vairākus mēnešus, kamēr norit cīņa ar bīstamo koronavīrusu. Šī ir pirmā reize vairāk nekā 100 gadu laikā, kad Ņujorkas metro darbība uz laiku tiek pilnībā apturēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti