ASV amatpersonas noraida apgalvojumus, ka bāzes procentu likme samazināta Trampa spiediena dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai stimulētu ekonomiku, ASV Federālā rezervju sistēma samazinājusi bāzes procentu likmi. Tas darīts pirmo reizi kopš 2008. gada globālās finansiālās krīzes. Par fiskālo politiku atbildīgās amatpersonas noraida izskanējušās apsūdzības par to, ka tādējādi pakļāvušās spiedienam no Baltā nama. Lētāka kreditēšana varētu vēl vairāk uzlabot ASV ekonomiskos rādītājus, kas palīdzētu prezidentam Donaldam Trampam nākamā gada vēlēšanās.

Pēc divu dienu ilgās sanāksmes ASV Federālās rezervju sistēmas Atvērtā tirgus komiteja bāzes procentu likmi samazinājusi par 0,25 procentpunktiem, tādējādi laužot ilgstošu tendenci. Kopš 2015. gada šo likmi tikai palielināja, ņemot vērā, ka ekonomika jau bija atkopusies no globālās finanšu krīzes, tādējādi pasargājot to no pārkāršanas.

Federālās sistēmas priekšsēdētājs Džeroms Pauels šo nostājas maiņu, kura jau nosaukta par Pauela pirueti, skaidro ar lēno globālo izaugsmi. “Mūsu prognozes par ASV ekonomikas izaugsmi saglabājas pozitīvas, un šī rīcība ir izstrādāta, lai to vēl vairāk atbalstītu. Ar to mēs nodrošināmies pret nākotnes riskiem saistībā ar globālo ekonomisko izaugsmi un neskaidrību par globālās tirdzniecības politiku. Tāpat tas palīdzēs sasniegt ieplānoto divu procentu inflāciju. Visi šie mērķi asistēs ekonomikas izaugsmei ar spēcīgu darba tirgu un tādu inflāciju, kas amerikāņu tautai būs vislabvēlīgākā," tā Pauels.

Procentu likmju samazināšanu ilgstoši pieprasīja arī ASV prezidents Donalds Tramps, kurš gan grib redzēt vēl agresīvāku fiskālo politiku.

“Tirgus gribēja dzirdēt no Džeja Pauela un Federālās rezerves, ka tiek sākts ilgs un agresīvs likmju samazināšanas cikls, kurš palīdzētu uzturēt vienu tempu ar Ķīnu, Eiropas Savienību un citām pasaules valstīm. Taču kā parasti Pauels mūs pievīla. Taču vismaz tās ir beigas iepriekšējai ierobežojošai politikai," sacījis Tramps.

Tikmēr eksperti norāda – ņemot vērā globālo neskaidrību, Federālajai rezerves sistēmai būs arī turpmāk rūpīgi jāmeklē balanss starp ekonomisko izaugsmi un nodrošināšanos pret potenciāliem finansiāliem satricinājumiem.

"Es domāju, ka Federālā rezerve nedaudz pati sevi iedzina stūri, runājot par to, cik stipra ir ekonomika un cik labi mums iet. Taču, ja raugāmies no globālās perspektīvas – ir liela neskaidrība. Globālā izaugsme ir palēninājusies un mēs joprojām runājam par tarifiem un to ietekmi. Tā kā, manuprāt Federālajai rezervei vienkārši nācās likmi samazināt. Tagad daudz kas būs atkarīgs no turpmākajām ASV un Ķīnas sarunām, nākamās no kurām gaidāmas jau nākamnedēļ," uzskata ekonomists Džonatans Korpina.

Šā gada otrajā ceturksnī ASV ekonomiskā izaugsme palēninājās no 3,1 līdz 2,1 procentam. Vienlaikus šogad ASV uzrādījusi vēsturiski zemu bezdarba līmeni un vēsturiski augstu ASV biržu indeksu, kas var palīdzēt Trampam nākamgad gaidāmajās vēlēšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti