Astoņās Eiropas valstīs ieviesti zibmaksājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sākot no šīs pirmdienas, Latvijas un septiņu citu Eiropas valstu iedzīvotājiem kļuvusi pieejama iespēja veikt tā dēvētos zibmaksājumus starpvalstu norēķinos.

Latvijas Bankas pārstāvis par zibmaksājumiem
00:00 / 00:31
Lejuplādēt
Pagaidām šī iespēja pieejama Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Austrijas, Itālijas, Nīderlandes un Spānijas iedzīvotājiem. Taču plānots, ka drīzumā zibmaksājumu infrastruktūru, kas Latvijā tika ieviesta šā gada augustā, ieviesīs visās eirozonas valstīs.

 

"Zibmaksājumi nozīmē to, ka klientu maksājumi starp bankām tiek veikti dažu sekunžu laikā, un šī nauda uzreiz ienāk kontā un to uzreiz var izmantot," skaidroja Latvijas Bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Izmantojot zibmaksājumus, starptautiskos norēķinus, kas aizņems aptuveni tikpat ilgu laiku, kā norēķinus starp diviem vienā un tajā pašā bankā esošiem kontiem, varēs veikt augu diennakti, arī brīvdienās un svētku dienās.

Latvijā zibmaksājumi ir pieejami „Citadeles” klientiem. Sākot no decembra tie būs pieejami „SEB bankas” klientiem, bet nākamā gada sākumā – arī „Swedbank” klientiem.

Ārvalstīs jaunajai zibmaksājumu sistēmai, kas pakāpeniski varētu aizstāt ierasto starpvalstu norēķinu sistēmu, pievienojušās vairākas lielas banku grupas, piemēram, „Bankia”, „SEB” un „Unicredit”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti