Aktuāli

Jaunās ugunsdrošības prasības liks attikties no tvaika nosūcējiem virtuvē

Aktuāli

Dāņu pilsētplānotājs: Rīgas gājēju tuneļi ir padomju palieka

''Latvijas mēbeles'' prezidents Juris Griķis par IKEA ietekmi uz mēbeļu ražotājiem

Asociācijas «Latvijas mēbeles» vadītājs: «Ikea» attīrīs Latvijas tirgus stilu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Asociācijas “Latvijas mēbeles” prezidents Juris Griķis uzskata, ka zviedru mēbeļu un mājokļa lietu preču tirgotāja “Ikea” ienākšana Latvijā attīrīs vietējā tirgus stilu, bet neapdraudēs vietējos mēbeļu ražotājus un arī nesekmēs cenu pazemināšanos.

Griķis sarunā ar Latvijas Radio sacīja, ka diemžēl pašlaik Latvijas mēbeļu tirdzniecībā dominē “poļu – lietuviešu bezstils”, bet “Ikea” tirgū ienāk ar tīru skandināvu stilu, kas arī izglītos patērētājus.  

Viņš norādīja, ka cilvēki parasti pērk mēbeles trīs reizes mūžā – pirmo reizi studenti un jaunieši iekārto pirmo mājokli, otro reizi cilvēki jau iekārto kārtīgi savu nopietno mājokli, un trešo reizi cilvēki “izpaužas un pērk to, ko viņi grib”.

“Ikea” ir tipiski pirmās mēbeles tirgotājs, un priecē, ka tās ir stilīgas, sacīja Griķis.

Bet cenas šī veikala ienākšana lielā mērā nemainīs, jo tas, ka “Ikea” ir lēts veikals, ir mīts, kas nāk no pagātnes, pauda Griķis.

Dažas lietas gan šajos veikalos ir apskaužami lētas, bet tās ir arī īslaicīgas, kas pirmajām mēbelēm ir arī normāli, viņš piebilda.  

Arī Latvijas mēbeļu ražotājus zviedri neapdraud, jo 20 lielākie uzņēmumi pārsvarā strādā eksporta tirgiem, bet vietējā tirgū uzņēmumi orientējas uz tiem pircējiem, kas jau novērtē ilgtspējību, materiālu, no kā gatavotas mēbeles, un izvēlas fundamentālākas vērtības, sprieda asociācijas vadītājs.

Neliela tirgus pagrūstīšanās gan būs, bet sākumā tas ietekmēs tos tirgotājus, kas tirgo poļu un lietuviešu mēbeles, prognozēja Griķis.

Savukārt iekļūt “Ikea” piegādātāju sarakstā Latvijas ražotājiem nav cerību, jo zviedri jau skaidri definēja, kas ir viņu piegādātāji, un “tur iekļūt ir nereāli”, sacīja Griķis. Tiesa, viena Latvijas kompānija – SI “Avoti” – veiksmīgi strādā ar “Ikea”, piebilda asociācijas vadītājs.  

KONTEKSTS: 

Pirmo “Ikea” veikalu Latvijā uz pašas Rīgas robežas Biķeru ielā 2 Dreiliņos, Stopiņu novadā, atklās 30. augustā.  Veikalā būs pieejami vairāk nekā 8000 dažādu Zviedrijas dizaina preču mājokļa labiekārtošanai par tik zemu cenu, lai tās varētu atļauties pēc iespējas vairāk cilvēku. 

“Ikea” dibināts Zviedrijā 1943. gadā. Pašlaik 50 pasaules valstīs darbojas 410 “Ikea” veikalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti