Rīta intervija

Arī šogad PTAC pārbaudīs nesošās konstrukcijas, tāpat skatīs ceļu barjeru kvalitāti

Rīta intervija

Kristīne Strada-Rozenberga par prokuratūras darbu

LKA vadītāja Sanda Liepiņa par darbavietām bankās

Asociācijā: Zviedrijas bankas bažījas par 16 000 darbavietu aizplūšanu uz Baltijas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Zviedrijas banku asociācija paudusi bažas, ka līdz 16 tūkstošiem darbavietu varētu tiktu pārvietotas uz Baltijas valstīm, intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa, piebilstot – Latvijai jāstrādā, lai daļu no šīm darbavietām piesaistītu sev.

Pagājušais gads Latvijas banku nozarē bijis pārmaiņu gads gan saistībā ar ārvalstu klientiem, gan digitālajām transformācijām. Tieši digitālās pārmaiņas, kā arī attīstība un uzraudzība būs asociācijas darba aktualitāte arī šogad, sacīja Liepiņa.

Asociācija sagaida, ka tuvākajā laikā Ministru kabinets varētu apstiprināt finanšu sektora attīstība plānu, kas paredz atrast labus pakalpojumus vietējā tirgū strādājošiem uzņēmumiem, kā arī strādāt pie pakalpojuma klāsta, kas būtu pieejams ārvalstu klientiem.

Komentējot situāciju ar nerezidentu noguldījumiem, Komercbanku asociācijas vadītāja norādīja, ka augstāki standarti uzraudzībā nozīmēja atteikšanos no noteiktas klientu bāzes. Viņa lēš, ka šis process lielā mērā ir noslēdzies un ir sagaidāma stabilizācija.

“Tas padara finanšu sektora attīstības plānā iestrādātos uzdevumus par kopīgu darbu pie tā, kādi Latvijas banku nozares produkti un pakalpojumi varētu būt pievilcīgi, kāds regulējums piemērojams, kādā veidā Latvijā varētu attīstīt vairāk saistītos IT un finanšu pakalpojumus,” skaidroja Liepiņa.

Tostarp varētu strādāt pie tā, lai piesaistītu darbavietas, kas šobrīd ir Zviedrijā un citās Skandināvijas valstīs.

Kā piemēru viņa minēja Zviedru banku asociācijas sarunās ar savas valsts valdību pausto – ja tiek pieņemti Zviedrijā pašlaik apspriestie lēmumi, tad esot iespējams, ka līdz 16 tūkstošiem darbavietu tiktu pārvietotas uz Baltijas valstīm.

“Līdz ar to mūs kā asociāciju interesē izstrādāt konstruktīvā sadarbībā ar valdību priekšlikumus, kā mēs varam daļu no šīm augstāk apmaksātām darbavietām piesaistīt Latvijai,” norādīja Liepiņa.

Tajā pašā laikā viņa atzina, ka

Latvijas banku sektorā sagaidāma konsolidācija, jo pašlaik konkurence ir pietiekama liela.

“Vienlaicīgi ir sagaidāma pieaugoša konkurence Eiropas Savienībā, jo Eiropas Komisija virzās uz priekšu ar virkni pasākumiem, kas turpina vienādot gan regulējumu, gan uzraudzību,” norāda Liepiņa. 

Ziņots, ka 2016.gada deviņos mēnešos Latvijas strādājošo banku peļņa bija gandrīz 374 miljoni eiro. Tā bijusi teju rekordpeļņa kopš ekonomiskās krīzes laikiem. Salīdzinot ar 2015.gadu, peļņa bija augusi par aptuveni 18,9%.

Savukārt 2015.gadā visa gada garumā bankas Latvijā strādājušas ar 415,9 miljonu eiro lielu peļņu, kas bija lielākā pēdējos trijos gados.  2014.gadā bankas nopelnīja 311 miljonus eiro, savukārt 2013. gadā – 246,2 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti