Asociācija: Visbiežāk par maksātnespējīgām personām kļūst 25-44 gadus veci cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Visbiežāk par maksātnespējīgām personām kļūst cilvēki vecumā no 25-44 gadiem un viņu saistības nav lielākas par 90 000 eiro, intervijā Latvijas Radio programmai „Labrīt” pirmdienas rītā sacīja Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš.

Paredzams, ka jau šoceturtdien Saeima galējā lasījumā pieņems grozījumus Maksātnespējas likumā, īpaši atvieglojot situāciju „ātro kredītu” upuriem.

Āboliņš sacīja, ka patlaban ir ierosināti 4200 maksātnespējas procesi, tomēr fizisko personu maksātnespējas procesu skaits palielinās. Paredzēts, ka likuma grozījumos būs iekļauts punkts, kas pieļaus „nolikto atslēgu principu”. Taču tas būs pieejams tikai tajos gadījumos, ja cilvēkam ir tikai viens mājoklis. „Paredzu, ka ir ļoti daudz cilvēku, kas gaida iespēju vērsties tiesā ar maksātnespēju,” saka Āboliņš.

Asociācijas vadītājs atzina, ka visbiežāk cilvēku vidū, kas vairs nespēj maksāt par paņemto kredītu, ir hipotekāro kredītu ņēmēji. Tomēr ir arī cilvēki, kas ir galvojuši kredītu jau bankrotējušam uzņēmumam vai galvojuši kredītu cilvēkam, kurš pats par savu kredītu vairs nemaksā.

Pati lielākā kļūda, ko pieļauj kredītņēmēji, ir jaunu saistību uzņemšanās, lai atmaksātu jau esošos kredītus, atzīst Āboliņš un piebilst: „Tā ir sava veida likteņa atlikšana uz zināmu laiku”.

Iepriekš bankas pauda satraukumu, ka šis princips nākotnē būs izdevīgs tiem iedzīvotājiem, kuru nekustamā īpašuma vērtība strauji kritīsies, būtiski samazinājusies un vairs nespēj nosegt tā iegādei ņemto kredītu, tomēr tas nozīmē, ka iespējamos zaudējumus var nākties uzņemties bankām. Šī iemesla dēļ bankas asi iebilst pret „nolikto atslēgu principu”, norādot - ja tas tiks ieviests, bankas būs spiestas palielināt pirmo iemaksu un procentu likmes.

Vairumam Latvijas iedzīvotāju kredīti mājokļa iegādei var kļūt praktiski nepieejami - prognozē Latvijas Komercbanku asociācija. Tāpēc Saeimas Tautsaimniecības komisija regulējuma izstrādē sola meklēt „zelta vidusceļu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti