Asociācija: Spēļu radīšanas industrija Latvijā – augoša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Datorspēļu izstrādes industrija Latvijā ir augoša – par to liecina arī pieaugošais Latvijas Spēļu izstrādātāju asociācijas biedru skaits, to intervijā Latvijas Radio stāstīja asociācijas vadītājs Elviss Strazdiņš.

Asociācija: Spēļu radīšanas industrija Latvijā – augoša
00:00 / 14:05
Lejuplādēt
"Asociācijā mēs pagājušajā mēnesī vien uzņēmām 12 jaunus biedrus. Un pieaug gan asociācijas biedru, gan asociācijas ikmēneša pasākumu apmeklētāju skaits. (..) Cilvēku skaits aizvien lielāks, prezentāciju skaits aizvien lielāks. Uzņēmumu skaits, protams, ir lielāks," teica Strazdiņš.

Pēc viņa teiktā, asociācija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru apkopojusi datus par pagājušo gadu un grasās to darīt arī par šo gadu. "Es ļoti ceru, ka mēs tur ieraudzīsim diezgan lielu izaugsmi," sacīja Strazdiņš.

Viņš gan atzina, ka, ņemot vērā, ka spēļu radīšanā tiek iesaistīti speciālisti arī no citām valstīm, vairs nevar runāt tikai par Latvijā radītu saturu. "Viss tomēr notiek starptautiskā telpā un starptautiskos tirgos, un arī izstrādātāji ir no dažādām valstīm."

Pašlaik vairāk var nopelnīt ar jau gatavu spēļu "klonēšanu" – paņemt pasaulē populāru ideju un uzzīmēt savu dizainu.

"Izveidot jaunu spēles dizainu – visu, kā notiek spēles process, tas tomēr maksā naudu, tas prasa daudz laika un zināšanas, kuru mums Latvijā pagaidām nav daudz," atzina asociācijas vadītājs.

Profesionālu spēļu dizaineru Latvijā nav daudz – ne vairāk par 10, jo pēc viņiem nav pieprasījuma. "Jo šobrīd vairāk var nopelnīt ar gatavu spēļu klonēšanu," sacīja Strazdiņš. Spēļu mode mainās ļoti strauji – tā ir atkarīga no ierīces, uz kā tiek spēlēts.

Pēc viņa teiktā, Latvijā vienīgais tirgus spēlēm ir palicis "draugiem.lv", kas turklāt ir diezgan piesātināts. "Vēl var nopelnīt, bet ir jau grūtāk.

Bet pārsvarā viss ir starptautiskie tirgi – "Android", "iPhone" veikali (..)."

Datorspēles "ievelk" un var radīt atkarību, tāpēc vecākiem būtu jākontrolē, cik daudz laika viņu atvases pavada virtuālajā vidē, atzina Strazdiņš un pauda viedokli, ka spēles dod arī "daudzko labu", piemēram, "Minecraft" raisa fantāziju.

Šajā nedēļas nogalē datorspēļu izstrādātāji no Latvijas, Igaunijas, Somijas un Zviedrijas sacensībās "Game Camps Riga" Rīgā cīnīsies par 10 000 eiro balvu spēles idejas attīstībai. Pasākumā uz vietas spēles prototipus komandas veidos 48 stundu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti