Asociācija: Situācija cūkkopībā ir kritiska; vienīgais risinājums - valsts atbalsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas noteiktā pārtikas embargo dēļ situācija cūkkopības sfērā Latvijā ir kritiska, jo Eiropas tirgū saasinātās konkurences dēļ Latvijā ir ievērojami kritušās cūkgaļas cenas, tāpēc vienīgais risinājums cūkkopjiem būtu valsts finansiāls atbalsts, norādīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Situācija cūkkopības šobrīd ir kritiska, par ko cūkkopji ir informējuši arī Zemkopības ministriju (ZM), nosūtot vēstuli ar situācijas aprakstu un lūgumu finansiāli palīdzēt. "Situācija ir kritiska, jo [kopš Krievija noteica embargo] mēs katru mēnesi zaudējam ap miljonu eiro - esam izrēķinājuši, ka uz katru nobaroto cūku zaudējam divdesmit eiro," sacīja Lejniece, piebilstot, ka atbildi par atbalsta piešķiršanu cūkkopji no ZM vēl nav saņēmuši.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja norādīja, iekams Krievija neatcels pārtikas importa embargo, lai kompensētu zaudējumus, valstij cūkkopjiem mēnesī par vienu sivēnmāti būtu jāmaksā atbalsts no 33 līdz 35 eiro. "Mēs izrēķinājām, cik sivēnus gadā iegūst no vienas sivēnmātes un cik tos realizē. Uz vienu nobarojamo cūku [gaļas iepirkuma cenu krituma dēļ] zaudējam 20 eiro, kas mēnesī ir līdzvērtīgi 33-35 eiro par vienu sivēnmāti," sacīja Lejniece, piebilstot - kopš Krievijas noteiktā embargo cūkkopjiem divu mēnešu laikā kopumā radušies zaudējumi divu miljonu eiro apmērā.

Lejniece norādīja, ka cūkgaļas cenas krasi sāka kristies septembra pirmajā nedēļā. Pēc viņas teiktā, augusta sākumā vidējā cūkgaļas cena Latvijā dzīvsvarā bija 1,2 eiro par kilogramu, taču sankciju dēļ nepilna mēneša laikā cūkgaļas cena saruka līdz eiro kilogramā. "Ļoti daudzas saimniecības, kas domā par nākotni un vēlas strādāt efektīvāk, ir investējušas attīstībā un paņēmušas kredītus, realizējuši Eiropas projektus," sacīja Lejniece, piebilstot, ka gaļas cenu krituma cūkkopjiem kļūst arvien grūtāk atmaksāt aizņēmumus un pabarot cūkas.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja sacīja, lai arī cūkkopjus visvairāk negatīvi ietekmē gaļas cenas kritums Krievijas embargo dēļ, situāciju pasliktina arī tirdzniecības ierobežojumi saistībā ar Āfrikas cūku mēri. "Āfrikas cūku mēris mums ir uzlicis ierobežojumus, mēs nevaram brīvi tirgoties tur, kur mēs vēlamies, un tā, kā bijām pieraduši," atzina Dzintra Lejniece.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no ES valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Tāpat ziņots, ka saistībā ar Āfrikas cūku mēri līdz šī gada beigām plašā teritorijā Latgalē un Vidzemē ir izsludināta ārkārtējā situācija valstī un ieviesti tirdzniecības ierobežojumi.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti